תעודות סל הן אחד ממוצרי ההשקעה הצומחים ביותר בשוק ההון הישראלי והעולמי בשנים האחרונות. תעודות סל הן מכשיר פיננסי שמונפק על ידי גוף פיננסי והן מאפשרות לעקוב באופן מדויק אחרי הביצועים של נכס בסיס כזה או אחר ונסחרות ישירות בבורסה.
בישראל כמה גופים פיננסיים שמנפיקים תעודות סל, כאשר הגדולים ביותר בתחום הם קסם, תכלית תעודות סל ופסגות בית השקעות.
כיצד תעודות סל עובדות באופן כללי
באופן כללי ופשטני, תעודות סל עוקבות אחרי נכס בסיס כלשהו, כאשר מנפיק התעודה מתחייב כלפי המשקיע שרכש אותה לספק את תשואת נכס הבסיס בדיוק במועד מכירת התעודה על ידי המשקיע – בין אם תשואה זו חיובית או שלילית. נכסי הבסיס הם לרוב מדדים שונים או מכשירים פיננסיים מורכבים אחרים ולכן רכישת תעודות סל מאפשרת השקעה בכל הנכסים שמרכיבים את המדד בלי הצורך הממשי להחזיק בכל נכס בנפרד – למשל השקעה בתעודת סל של מדד ת"א 25 בלי לקנות בנפרד מניות של כל אחת מ-25 החברות שמרכיבות אותו.
תעודות סל מורכבות על פי נכס הבסיס שאחריו הן עוקבות ובאופן יחסי, הכוונה היא שתעודת הסל של מדד ת"א 25 חייבת להחזיק בכל אחת מ-25 המניות של המדד ועל פי משקלן היחסי במדד, בכך מתאפשר למנפיק התעודה לספק את התשואה של אותו נכס בסיס.
מנפיק תעודת הסל מרוויח מדמי ניהול שהוא גובה עבור ניהול תעודות סל וכמו כן, אם מנהל התעודה מצליח "להכות" את המדד או נכס הבסיס שאחריו התעודה עוקבת אז התשואה העודפת הולכת אליו. חשוב לציין כי בישראל, בעקבות הפופולאריות הגדולה של התחום והתחרות העזה, דמי הניהול נמוכים משמעותית לעומת שאר העולם.
השקעה יעילה לכל סוג של משקיע
הרעיון שעומד מאחורי תעודות סל וזה שגרם ליצירתן מלכתחילה הוא שרוב מנהלי ההשקעות לא מצליחים להכות את השוק ולהשיג תשואות טובות יוצר מאשר של המדדים המובילים, לאורך זמן. לכן תעודות סל מאפשרות מעקב אחר נכסי בסיס רבים ומגוונים ללא הצורך להחזיק כל נכס בנפרד ותוך הנחה שתשואת השוק היא התשואה שרוב מנהלי ההשקעות היו משיגים בכל מקרה בסופו של דבר.
לכן השקעה באמצעות תעודות סל היא יעילה ורלבנטית לכל סוג של משקיע, וודאי שעבור משקיעים חסרי ניסיון וידע אך גם עבור משקיעים מנוסים שיכולים להרוויח מאחזקה מסוימת של תעודות סל בתוך תיק ההשקעות שלהם.
נכסי בסיס של תעודות סל
בישראל קיימות מאות תעודות, הכמות הגדולה ביותר ביחס לגודל שוק ההון בעולם, בשנת 2010 היו 350 תעודות פעילות. הנכסים שבהן משקיעות תעודות הסל הם רבים ומגוונים, חלקם כולל:
• מדדי מניות בישראל – יש כמה תעודות סל עבור כל המדדים בבורסה
• מדדי מניות מחו"ל – מאפשר השקעה בחו"ל ללא רכישה ישירה של נכסים בחו"ל וללא המרת מטבע. למשל תעודת סל של מדד S&P 500 או תעודה שעוקבת אחרי מדדים מובילים בשווקים מתעוררים
• סחורות – למשל תעודות סל שעוקבות אחר מחירי הזהב או הסחורות החקלאיות
• אגרות חוב – תעודות סל שמשקיעות באג"ח מסוימות או במדדי אג"ח
• שערי מט"ח
• תעודות סל מורכבות – משלבות כמה נכסי בסיס, למשל כמה מדדים בתעודה אחת לפיזור הסיכון וההשקעה
• תעודות סל שורט – מעקב הפוך אחר נכס בסיס, התשואה החיובית היא במקרי ירידת ערך של הנכס
תעודות סל הן מכשיר השקעה שמומלץ לכל משקיע להחזיק בתיק, לצד קרנות נאמנות וקרנות סל שפועלות באופן דומה אך שונה במהותו.