מימון עסקי הוא תחום רחב ומורכב, על מנת להקים עסק או לקדם עסק קיים יש צורך בהעמדת הון לצורך העניין – הון שלא תמיד היזם או בעל העסק יכול להביא בעצמו "מהבית". לכן קיימים מגוון פתרונות של מימון באמצעות קרנות, כאשר ישנן קרנות ממשלתיות שונות ומגוון רחב של קרנות מימון פילנתרופיות.
בישראל פעילות כ-22 קרנות מימון פילנתרופיות שמציעות הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בתנאים אטרקטיביים מאוד לעומת המגזר הפרטי ופתרונות מימון אחרים שהם למטרות רווח.
קרנות מימון פילנתרופיות – אפשרות הכרחית לבעלי עסקים רבים
מעבר לכך שההלוואות שניתן לקבל דרך קרנות מימון אלה או בסיוען דרך הבנקים השונים הן בתנאים מועדפים ואטרקטיביים לבעלי עסקים קטנים ובינוניים במקרים רבים מדובר על אפשרות הכרחית לחלוטין, ומימון באמצעות קרנות נשארת האופציה היחידה.
יזמים ובעלי עסקים רבים פונים לאותן קרנות מימון פילנתרופיות לאחר שקיבלו סירוב גורף לקבלת אשראי בנקאי לעסקים ומימון מהבנקים וגורמי מימון אחרים בשוק החוץ בנקאי – מסיבות כאלו ואחרות – ולכן כאשר אחת הקרנות לוקחת סיכון ומאשרת להם לקבל הלוואה חוץ בנקאית או בנקאית מדובר על חבל הצלה מהותי שבהחלט יכול לגרום לכך שהעסק שלהם יתרומם ויצליח.
ואכן, עסקים רבים שקיימים כיום חייבים את קיומם ואת הצלחתם הראשונית לסיוע שקיבלו מאותן קרנות מימון פילנתרופיות, במקרים רבים מדובר על מימון בסכומים קטנים של כמה עשרות אלפי שקלים, אך למרות הסכום היחסית קטן זה מה שעשה את כל ההבדל בין כישלון או עמידה במקום לבין הצלחה והתקדמות עסקית.
תהליך קבלת הסיוע במסגרת קרנות מימון פילנתרופיות
גורם חשוב בצמיחה ובהתקדמות הכלכלה הוא המגזר הפרטי ויצירת עוד עסקים קטנים ובינוניים, ישנם יזמים רבים שרוצים להקים עסק עצמאי או בעלי עסקים קיימים שמעוניינים לקדם ולפתח את פעילותם הקיימת. לכן כמות הבקשות שזורמת לכל אותן קרנות מימון פילנתרופיות היא מן הסתם גדולה מאוד, יזמים שזקוקים לסיוע בתנאים טובים שלא קיבלו מענה מהבנק או שקיבלו הצעה להלוואה יקרה מדי מבחינתם.
בהתאם לזאת, חשוב להבין כי בהחלט יש בקשות שמוגשות לקרנות מימון פילנתרופיות שאינן מאושרות ולא ניתן לקבל באמצעותן הלוואה, אך ישנן קרנות רבות כך שיש אפשרויות נוספות. הדגש הוא על כך שחובה להגיע מוכנים לתהליך ולא לבקש הלוואה ללא נתונים מהותיים. קרנות מימון פילנתרופיות הן גופים שפועלים על תרומות ולכן לא חשוב להן הרווח על ההלוואה אלה העובדה שהיא תשמש לצרכים חיוביים ובעלי היתכנות כלכלית.
על פי רוב, תהליך העבודה של קרנות מימון פילנתרופיות הוא מסודר מאוד וכולל הגשת בקשה מסודרת על פי דרישות הניירת של כל קרן, הכנת מצגת ותכנית עסקית מקצועיות שמסבירות את מהות העסק ואת מהות ההלוואה ובסופו של דבר החלטה של וועדת הלוואות בכל קרן שמחליטה האם לאשר או לדחות את הבקשה.
מסיבות אלו אדם או גורם שרוצה לקבל הלוואה של קרנות מימון פילנתרופיות צריך להתכונן אליה, להגיש את הבקשה באופן מסודר ועל פי הקריטריונים של כל קרן לגבי אילו הלוואות היא מציעה ואילו לא. ניתן בהחלט להיעזר ביועצים של גורמים ממשלתיים כמו מט"י או בשירותי יועצים פיננסיים שמתמחים בתחום של קרנות מימון פילנתרופיות ופתרונות מימון לעסקים.
רשימת קרנות מימון פילנתרופיות מרכזיות
• קרן קורת – קרן פילנתרופית גדולה המנהלת כמה קרנות ומגוון מסלולי סיוע.
• קרן שמש – ליזמים צעירים עד גיל 33
• קרן נתן – ליזמים, עד 100,000 ש"ח
• אגודה ישראלית להלוואות ללא ריבית: הלוואות לעסקים של עד 70,000 ש"ח.
• קרן נס
• קרן אור
• קרן דטרויט