קרנות השתלמות בישראל

קרנות השתלמות בישראלקרן השתלמות הינה מוצר חיסכון ייחודי, בעל יתרונות רבים. קרן השתלמות הינה תכנית חיסכון לטווח בינוני, אשר מאפשרת לשכירים ולעצמאיים לקבל הטבות במס בגין הפקדות אליה.

מבין מוצרי החיסכון הקיימים בארץ הזוכים לעידוד מטעם המדינה (כמו קופות גמל, או קרנות פנסיה למיניהן), קרן השתלמות הינה אפיק חיסכון לטווח הקצר ביותר, אשר חלקים מן ההפקדות והרווחים הנצברו בו ניתן להתחיל לפדות כבר לאחר שלוש שנים (אולם אך ורק לצרכי השתלמויות). מכיוון שכך, קרן השתלמות נחשבת לאחת ההשקעות האטרקטיביות עבור שכירים ועצמאיים לטווח בינוני והיא אחת מאפיקי החיסכון וההשקעה המומלצים על ידי כלכלנים ומנהלי חשבונות למיניהם.

קרן השתלמות מאפשרת הטבות במס לבעליה

לפי פקודת מס הכנסה (סעיף 3), ההפקדות לקרן השתלמות המתבצעות בידי שכיר, בגובה של עד 2.5% משכרו ברוטו, או בידי מעסיקו, בגובה של עד 7.5% מהשכר ברוטו ועד פי שלושה מהפקדות השכיר עצמו, ועד לתיקרת שכר של 15,712 ש"ח, הן פטורות לחלוטין ממס הכנסה. פירוש הדבר, שלצורך חישובי מס הכנסה, השכר ברוטו המחושב לשכיר הינו השכר המתקבל פחות הסכום המופקד לקרן השתלמות. סכום ההפקדה אינו מחושב כלל בחישובי מס הכנסה עבור שכרו של העובד והוא נחסך כולו, ללא הפחתות לצרכי תשלום מס.

גם עצמאיים מקבלים הטבת מס דומה בהפרשות מוכרות לחיסכון בקרן השתלמות: עצמאי יכול להפקיד לחיסכון בקרן השתלמות עד 7% מהכנסה שנתית של עד סכום של כ – 220,000 ש"ח. 2.5% הראשונים שיפקיד עבור קרן השתלמות לא תוכר לניכוי כהוצאה לצרכי מס, אולם 4.5% הנותרים או יתרת ההפקדה, מוכרת לניכוי כהוצאה לצרכי הפחתה בתשלומי מס הכנסה. בעוד השכיר יפקיד סכום חודשי קבוע שיופרש משכרו על ידי המעסיק, העצמאי אינו מחוייב להפקיד סכום חודשי קבוע אלא יכול להפקיד סכום חד פעמי שיחושב באופן זהה להפקדת מספר סכומים על פני השנה.
בסיום השנה יחושבו כל הכספים שהופקדו לקרן ההשתלמות והעצמאי יקבל זיכוי מתשלומי מס הכנסה שנתיים בהתאם לגובה ההפקדות שביצע.
זו הסיבה, שלקראת סוף השנה הקלנדרית עצמאיים רבים ממהרים לפתוח קרנות השתלמות או להפקיד כספים על פי רווחיהם השנתיים ותקרת הפטורים הניתנים לקרנות השתלמות קיימות שלהם. הטבה נוספת במס שמאפשרת קרן השתלמות לחוסכים בה, הינה פטור מתשלום מס על רווחי הון בעת פדיות קרן השתלמות לאחר שש שנים.

קרן השתלמות – לא רק למימון השתלמויות

את הכספים הנצברים בקרן השתלמות ניתן לפדות לאחר שש שנים לכל צורך, אולם כבר לאחר שלוש שנים ניתן להשתמש בכספים שנחסכו לצרכי השתלמויות בלבד (בכפוף לאישור ממס הכנסה). חוסכים שהגיעו לגיל פרישה (כלומר, גברים שהגיע לגיל 67 או נשים שהגיעו לגיל 62) יכולים להשתמש בכספים שנצברו בקרנות ההשתלמות שלהם לכל מטרה כבר לאחר שלוש שנים.
קרן השתלמות אשר ממנה נפקדו כבר כספים הופכת סגורה ולא ניתן להפקיד אליה עוד כספים, אלא רק לחסכוך בתנאים שהוסכמו מראש את הכספים שכבר הופקדו אליה.אין חובה לשחרר את הכספים שנחסכו בקרן השתלמות לאחר שש שנים. עם תום תקופת החיסכון, ניתן להשאיר את כספי החיסכון סגורים בקרן, באותם התנאים.

כיצד בוחרים קרן השתלמות?

הרווחים המופקים מאפיקי חיסכון כגון קרן השתלמות הינם על פי רוב גבוהים מאלה המתקבלים בחיסכון בנקאי בריבית קבועה. אולם, כל קרן השתלמות מנהלת את כספי ההשקעה של עמיתיה באופן שונה, ברמת סיכון שונה ובפיזור סיכונים שונה. קרנות השתלמות עשויות להציע אפשרויות השקעה בתמהילים שונים, על פי המוכנות של כל עמית או חוסך, לקחת סיכון.

לכן, ראשית כל, כדאי בעת שבוחרים קרן השתלמות, לבחור את רמת הסיכון שנוכל לחוש בנוח איתה. רמת הסיכון בהשקעה בקרן השתלמות הינה בעצם אחוז הכספים שלנו שיושקעו באפיקים שאינם סולידיים, כלומר, אם לנסח זאת באופן פשוט – כמות הכסף המושקע באפיקים בהם אנחנו עלולים גם להפסיד. בדרך כלל, ככל שכספי קרן השתלמות מושקעים באפיקים יותר הרפתקניים ופחות סולידיים, כך עולה היכולת שלה להראות תשואות גבוהות (כלומר – ככל שהסיכון עולה, הסיכוי להרוויח עולה איתו). קרן השתלמות שנחשבת סולידית הינה בעלת מרכיב סיכון של כ – 20-30% סיכון. כדאי לבחון עוד את גובה דמי הניהול שגובה כל חברה או קרן.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
תמונה של לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.