קרנות גידור הן גורם פיננסי חזק מאוד ברמה העולמית, אך כזה שאינו מוכר לרוב למשקיע הקטן. קרן גידור היא קרן השקעות פרטית (לא נסחרת בבורסה כלשהי ברוב המקרים) שמטרתה השגת תשואות חיוביות גבוהות בכל מצבי השוק וללא קשר אליהם.
שמן של קרנות גידור (באנגלית Hedge Funds) נובע מכך שחלק מאסטרטגיית ההשקעה שלהן כולל גידור סיכונים באמצעות ביצוע השקעות (פוזיציות) למטרת גידור כמו מכירה בחסר של נכס בסיס כלשהו, השקעה בשערי מט"ח, נגזרים וכדומה. אך רוב ההשקעות של קרנות גידור אינן מתבטאות בגידור אלא הן מגוונות מאוד וכוללות גם השקעות ברמת סיכון גדולה יחסית.
קרנות גידור – לא מיועדות לכל משקיע
הסיבה שרוב המשקיעים הפרטיים הקטנים אינם מכירים את המושג קרן גידור או שרובם אינם משקיעים דרך קרן כזו היא שביסודן, קרנות גידור אינן מיועדות לכל משקיע. על מנת להיכנס כמשקיע בקרן גידור יש צורך בהון ראשוני רב של כמה מאות אלפי דולרים בקרנות קטנות ועד מיליוני דולרים בקרנות גדולות ומיוחדות. מכאן שהשקעה באמצעות קרנות גידור מיועדת למשקיעים מוסדיים או למשקיעים פרטיים עשירים.
הקרנות הן פרטיות, לא נסחרות בבורסות ולא נתונות תחת פיקוח קפדני כמו אפיקי השקעה אחרים שכן נמצאים תחת פיקוח של הרשות לניירות ערך בישראל או בכל מדינה אחרת. בישראל קיימות כמה קרנות גידור כאלו של בתי ההשקעות הגדולים ומטעם גופים פיננסיים אחרים, לרוב הפעילות העולמית של קרנות גידור אחראיות קרנות מארה"ב.
שותפות מוגבלת בין המשקיעים למנהל הקרן
על פי רוב, קרנות גידור פועלות על בסיס משפטי של שותפות מוגבלת, הכוונה היא שמנהל הקרן הוא השותף הכללי ובעל הסמכות בקרן והמשקיעים השונים ששמו את כספם בקרן הם השותפים המוגבלים שאין להם סמכות לגבי החלטות והם מקבלים חלק מהרווחים כפי שסוכם בחוזה הקרן.
עלויות
קרנות גידור גובות דמי ניהול קבועים ממשקיעיהן, שיעורי דמי הניהול נעים סביב 1%-4% ויכולים אף להיות גבוהים מכך בקרנות מיוחדות ומסוכנות. בנוסף, במקרים מסוימים ובחלק מהקרנות מנהל הקרן מקבל גם אחוזים מהרווחים או בונוסים מיוחדים עבור הצלחות.
השקעות של קרנות גידור – מגוונות וברמות סיכון שונות
המטרה העיקרית של קרנות הגידור היא השגת התשואות הגבוהות ביותר, לא מדובר על חסכונות פנסיוניים או אפיקי השקעה סולידיים אחרים כפי שמאפיין קרנות נאמנות ושאר מכשירים פיננסיים מוכרים יותר. לכן אסטרטגיית ההשקעות של קרנות גידור היא מגוונת מאוד ולעיתים אף מסוכנת ביחס לאפיקים סולידיים יותר.
קרנות גידור משקיעות במניות, מדדים, אג"ח ושאר מכשירים פיננסיים מקובלים אך גם בנגזרים, השקעות ממונפות, עסקאות שורט, ארביטראז' והשקעה במכשירים פיננסיים מורכבים מאוד. מדובר על השקעות מתוחכמות מאוד במגוון אפיקים וניהול השקעות של מקצועני שוק הון ותיקים ובעלי השכלה מתאימה.
לאורך השנים בהחלט ניתן לראות קרנות גידור שהשיגו תשואות גבוהות יותר, לעיתים משמעותית, מאשר המדדים הממוצעים בזכות אסטרטגיית השקעות ייחודית, שאפתנית ומסוכנת. אך באותה מידה יש קרנות גידור שהתרסקו והסבו הפסדים כבדים למשקיעים בהן. למרות היוקרה וכמות הכסף העצומה שמעורבת בתחום של קרנות גידור, בשוק ההון אין דבר בטוח ולכן רמת הסיכון תמיד קיימת.
תחום קרנות הגידור מנהל בכל העולם כ-3 טריליון דולר, הקרנות הגדולות ביותר הן של משקיעים אגדיים או של גופים פיננסיים עצומים. השאיפה של קרנות גידור היא תמיד השגת תשואות חיוביות גבוהות במיוחד עם מתאם נמוך לשאר שווקי ההון בעולם. טכניקות ההשקעה הן כאמור, מהמתוחכמות הקיימות, כאשר תמיד נעשה ניסיון לצמצם את הסיכונים במגוון שיטות.