מעבר לפעילות המוכרת של המוסד לביטוח לאומי מבחינת גביית תשלומי הביטוח מכלל אזרחי ישראל ותשלום גמולים שונים לזכאים לכך, לביטוח הלאומי פעילות צדדית נוספת והרבה פחות מוכרת בציבור, פעילות הקרנות.
קרנות הביטוח הלאומי נועדו לספק סיוע מימוני לגופים שונים אשר מקדמים יוזמות רלבנטיות לפעילותו של המוסד לביטוח לאומי ועל פי הגדרות ברורות של כל קרן.
פעילות זו באמצעות קרנות ביטוח לאומי מוגדרת ומעוגנת בחוק הביטוח הלאומי, הגוף האחראי על פעילות הקרנות הוא האגף לפיתוח שירותים במוסד. הביטוח הלאומי מפעיל קרנות לפיתוח של שירותים רווחה חדשים ושיפור החיים של אוכלוסיות המתאפיינות כבעלות צרכים מיוחדים. קרנות ביטוח לאומי מונות כיום חמש קרנות שונות שכל אחת מקדמת נושאים שונים. אם חיפשתם מידע בנושא זכויות בגין תאונות אישיות לחצו כאן
קרנות הביטוח הלאומי פועלות במודל שבו הן מעניקות סיוע כספי לגופים וארגונים שונים שמבקשים לפתח או לקדם יוזמות רלבנטיות לפעילותה של כל קרן, באופן טבעי קרנות ביטוח לאומי מסייעות בעיקר למלכ"רים למיניהם ולמוסדות טיפול או רווחה ספציפיים.
המימון שהקרנות מעניקות אינו מלא אלא מותנה בתנאים מסוימים וספציפיים לכל קרן כמו העמדת מימון של אחוז מסוים מעלות הפרויקט כאשר את יתר העלות על הארגון עצמו להשיג וכן הלאה. הדרך לקבלת הסיוע של קרנות ביטוח לאומי הוא הגשת בקשה רשמית ומפורטת, קבלת אישור ותקציב על פי אמות המידה וההגדרות של כל קרן.
הקרן לפיתוח שירותים לילדים ובני נוער בסיכון
מהותה של קרן זו היא קידום ופיתוח של נושאים מערכתיים שנועדו למען ילדים ונוער בסיכון, כאשר הדגש של הקרן הוא על תכניות מהתחומים הבאים:
תכניות שמקנות לבני נוער בגילאי 14-18 כישורי חיים ומיומנויות עבודה – בעיקר לאלו שנפלטו ממערכת החינוך או חווים בה קשיים משמעותיים מאוד.
מודלים של שילוב טכנולוגיות מתקדמות בארגונים ומסגרות לבני נוער בסיכון – בעיקר בפריפריה ולאוכלוסיות ספציפיות.
פיתוח תכניות להתמודדות עם קשיים רגשיים לילדים ומתבגרים, בעיקר לסובלים מהפרעות קשב וריכוז למיניהן.
פיתוח והפעלה של תכניות לטיפול בילדים שעברו התעללות מינית – כולל מעורבות של מערכת החינוך, שירותי הרווחה ומערכות הבריאות.
נכון למרץ 2011 הקרן אינה מקבלת בקשות חדשות.
הקרן לקידום תכניות סיעוד לקשישים
מטרתה לעודד הקמה ופיתוח של שירותים ותשתיות לקשישים בעלי מוגבלויות יומיומיות ופיתוח שירותים אלו במסגרת מוסדות טיפול בקשישים אלו. הקרן הזו של הביטוח הלאומי מממנת תכניות שעומדות ביעדים הרשמיים של המוסד ושל הממשלה בנושא זה ולצד שיתופי פעולה עם גופים רשמיים אחרים. הקרן מסייעת למשל לארגוני תמיכה בקשישים ולמוסדות סיעודיים או מועדוני קשישים למיניהם.
קרן למפעלים מיוחדים
לעומת יתר קרנות הביטוח הלאומי קרן זו מקדמת יעדים כלליים יותר, הדגש שלה הוא על פיתוח שירותי רווחה חדשניים ולעיתים ניסיוניים, הקרן פונה למגזר השלישי של מלכ"רים ועמותות אך גם פונה למגזר הציבורי במטרה לעודד יזמות של הגופים השונים בקידום שיפור מערך הרווחה בישראל. מעבר למתן מימון לפרויקטים המיוחדים, הקרן מספקת גם שירותי ליווי מחקריים על מנת למדוד את יעילות הפרויקטים וכדומה.
קרן למימון פעולות למניעת תאונות עבודה – מנוף
אחת הקרנות העיקריות של קרנות הביטוח הלאומי מבחינת היקפי המימון והסיוע, הקרן מסייעת לתכניות שנועדו למזער תופעות של תאונות עבודה ולהגביר את הבטיחות – הן מבחינה הסברתית והן מבחינה מעשית של שיפור הבטיחות בשטח במקומות ספציפיים.
קרן לפיתוח שירותים לנכים
קרן שנועדה לקדם פיתוח ושיפור של שירותים שונים לציבור הנכים, שירותים ותשתיות שנועדו להקל על חייהם ולשפר את איכות חייהם. נכון למרץ 2011 הקרן סגורה לבקשות סיוע עקב שינויים מבניים בה ובתהליכי העבודה שלה.