קרן הזנק היא אחת ממספר קרנות מימון ממשלתיות להשקעה בחברות סטארט-אפ טכנולוגיות שנמצאות בשלב ה-SEED, שלב ההקמה הראשוני וגיוס ההון ההתחלתי לתחילת הפעילות.
הקרן נועדה גם לסייע כלכלית לחברות אלו בשלב משמעותי זה אך נועדה בעיקר להעניק תמריצים למשקיעים פרטיים עבור השקעה בחברות אלו, הכוונה היא בעיקר לקרנות הון סיכון פרטיות, משקיעי הי-טק למיניהם וכדומה. הקרן נקראת קרן הזנק כי חברת סטארט-אפ בעברית נקראת חברת הזנק.
הגורמים שהובילו להקמת קרן הזנק – סיוע משותף לחברות סטארט-אפ
בעבר גיוסי הון עבור חברות סטארט-אפ בישראל היו עניין יחסית פשוט וקרנות הון סיכון רבות בחרות להשקיע בתחום במדינה בקטנה. אך התפתחות התחום בכל העולם יחד עם המשבר הכלכלי של 2008 וההאטה העולמית שבאה בעקבותיו גרמו לירידה ניכרת בכמות ההשקעות בחברות חדשות ונטולות משאבים אלו, בנוסף אלו נחשבות חברות ברמת סיכון גבוהה.
קרן הזנק הוקמה על מנת לתת מענה לכשל שוק זה ולסמן למשקיעים פוטנציאליים שהמדינה מקדמת את התחום ומעמידה כספים לטובתו לעומת דיבורים בלבד. הקרן נועדה בעיקר להשקעה בחברות אשר תחום פעילותן העיקרי הוא מחקר ופיתוח.
השקעה שווה של המשקיע והמדינה באמצעות קרן הזנק
מהותה של קרן הזנק היא בכך שהיא מחייבת השקעה נוספת של משקיע פרטי כלשהו, כאשר הקרן משווה את סכום ההשקעה הפרטי ובכך מכפילה אותו למעשה (עד תקרה של 5 מיליון ש"ח לחברה). אלמנט נוסף של קרן הזנק הוא בכך שתמורת ההשקעה המדינה מציעה למשקיע הנוסף אפשרות לרכוש את אחזקות המדינה בחברה, כך שלמדינה יש אינטרס לסייע ולא להיות בעל עניין בחברות כאשר יגיעו לשלבים מתקדמים.
הגדרת הגורם המשקיע הנוסף
כל קרן הון סיכון או גוף מסחרי אחר שעיקר פעילותו היא השקעה בהון סיכון או חברה שמשקיעה בתחום טכנולוגי שקרוב לפעילותה שלה. הגוף המשקיע חייב להיות בעל יכולת לספק ליווי ניהולי לחברת הסטארט-אפ וכמובן להיות בעל עמידות פיננסית על מנת לשמש כמשקיע לטווח ארוך בחברה – על מנת למנוע אקזיטים מהירים שיפרקו את החברה או יוציאו את פעילותה מישראל.
הגדרת החברות הזכאיות לסיוע מטעם קרן הזנק
כל חברה אשר עיקר עיסוקה הוא מחקר ופיתוח טכנולוגיים ואשר עומדת לקום או שהוקמה לפני לא יותר מ-6 חודשים או שלא הוציאה מאז הקמתה מעל מיליון ש"ח. קרן הזנק מעניקה הלוואות רק לחברות אשר לא קיבלו מימון נוסף מעבר להשקעה של בעלי המניות העיקריים שלהן (מעבר להון העצמי) – לחברות מותר לקבל מימון של עד 100,000 ש"ח לצרכי בדיקות היתכנות שונות אך לא מעבר לכך.
חברות ביוטכנולוגיה זוכות לתנאי סף מיוחדים מבחינת מימון של קרן הזנק, חברות אלו לא חייבות לעמוד בתנאים שצוינו אלא רק להיות לפני שלב ההיתכנות הטיפולית במטופלים בני אדם.
מה קרן הזנק מציעה לחברות הסטארט-אפ ולמשקיעים
השקעת קרן הזנק מחייבת כאמור השקעה מקבילה, לפחות, של הגורם המשקיע. הסכום שאותה משקיעה המדינה בחברה באמצעות קרן הזנק הוא עד מקסימום של 5 מיליון ש"ח, כאשר המימון מוענק לתקופה של עד שנתיים ובנוסף, קרן הזנק מממנת עד 50% מהתכנית העסקית שאושרה לחברה.
קרן הזנק מגבילה את המטרות לשמן מוענק המימון, ההוצאות המותרות הן עבור מחקר ופיתוח כפי שמגדיר זאת המדען הראשי של משרד התמ"ת.
למשקיע, שחייב להיות חלק מהעסקה, יש אופציה ראשונה ובלעדית לרכוש את מניות המדינה בחברת ההזנק בסיום תקופת המימון (שנתיים) ועד חמש שנים מקבלת המימון. מחיר הרכישה יהיה סכום המימון של קרן הזנק בתוספת הפרשי ריבית.