עבור עסקים ומנהלים שזקוקים למימון מיידי למטרה כלשהי או לשיפור תזרים המזומנים של החברה ללא הגדלת או שבירת מסגרת האשראי הבנקאית, פקטורינג מהווה פיתרון יצירתי ויעיל שראוי לבחון אותו ואת כדאיותו לעסק. שוק הפקטורינג בישראל עבר את רף מיליארד הדולר בשנים האחרונות.
מהות פקטורינג כשיטת מימון פיננסית
פקטורינג היא שיטת מימון חוץ בנקאי ייחודית בכך שלא מדובר על הלוואות רגילות מבחינת המהות, אופן קבלת הכסף וההחזר (בפקטורינג אין החזר כפי שיוסבר מיד).
המימון פועל על ידי כך שחברת פקטורינג רוכשת מבעל העסק את החובות שצריכים להיות משולמים אליו במועד עתידי קרוב, כאשר הרכישה היא במזומן כך שמקבלים למעשה מימון מיידי ותזרים מזומנים לכל מטרה. בתהליך זה הייחוד של שיטת פקטורינג, בעל העסק מקבל את הכסף אבל למעשה לא מדובר על הלוואה ואין צורך להחזיר את המימון בשלב מאוחר יותר.
פקטורינג למעשה הופך עסקאות אשראי לעסקאות מזומן עבור בעל העסק. עסקת פקטורינג מאפשרת לבעל העסק לקבל באופן מיידי תשלומים דחויים מלקוחות או כל גורם אחר, ובמזומן.
הסיכון עובר לחברת הפקטורינג – מימון ללא זכות החזרה
חשוב להבין כי מימון פקטורינג הוא ללא אפשרות החזרה (Non-Recourse) – ללא החזרת החוב של חברת הפקטורינג אל בעל העסק. כך שכל הסיכון של גביית התשלומים העתידיים עוברים לחברת הפקטורינג בעוד שבעל העסק מקבל מימון וודאי שאין צורך להחזירו. לדוגמא, אם לקוח לא שילם את חובו בסופו של דבר חברת הפקטורינג סופגת את רוב ההפסד ובעל העסק רק לא מקבל את תוספת המימון שהיה אמור לקבל במועד הגבייה. במקרים אלו גביית החוב היא בין החייב לחברת פקטורינג ובעל העסק אינו בתמונה כבר.
חברות פקטורינג מגדירות לרוב סכומי מינימום לקבלת המימון וכן הגדרה מראש של הרכב תיק החייבים שהיא רוכשת על מנת לפזר סיכון. התהליך כרוך לרוב בהליך בדיקה ראשוני של העסק והחייבים.
אחוזי המימון מסך יתרות החוב הפתוחות
פקטורינג כולל רכישה של יתרות חוב פתוחות מהעסק על ידי חברה מתמחה בתחום. הרכישה היא על בסיס חשבוניות פתוחות שמיועדות להיות משולמות לעסק בטווח זמן של כמה חודשים – אך כמובן שלתהליך יש עלות וחברות הפקטורינג אינן מוסדות סיוע ללא כוונת רווח.
במסגרת עסקת פקטורינג בעל העסק מעביר את יתרות החוב לחברת פקטורינג וזו בתמורה מעניקה לו 80%-90% מערך החשבוניות שנרכשו באופן מיידי. יתרת החשבוניות משולמת לאחר שהתשלומים הועברו בפועל על ידי החייבים, בניכוי עמלות והפרשי ריבית כמובן שמיועדים לטובת חברת הפקטורינג.
עלויות וכדאיות כלכלית של פקטורינג
כאמור, כמו בכל אפשרות מימון אחרת, גם בפקטורינג יש עלויות לעסק שבוחר באפשרות זו. עסקת פקטורינג מורכבת משני מרכיבי עלות:
עמלה: מהווה אחוז מסוים מסך העסקה, נועדה לכסות את עלויות התפעול של חברת הפקטורינג ולהוות חלק מהרווח שלה.
ריבית: עלות השימוש בכסף, הריבית נקבעת לפי רמת הסיכון של החוב שנרכש – מי החייבים, טווח הזמן, סכומים, פעילות עסקית וכדומה.
על מנת לדעת אם פקטורינג הוא פיתרון כדאי לעסק צריך להשוות את העלויות הכרוכות בעסקה לפתרונות מימון אחרים – בעיקר מול הלוואות מהבנק. יש לבדוק כמה כסף מקבלים באופן יחסי לחוב שהיה במקור – לאחר ניכוי העמלות והריבית ולהשוות סכום זה לעלות הלוואה רגילה שכוללת קבלת מלוא הכסף ותשלום תוספת של ריבית והצמדה.
פקטורינג מציע יתרונות רבים לגבי גביית חובות, מימון ותזרים מזומנים. ישנם מגוון סוגי פקטורינג שמשתנים מבחינת יחסי החייבים והעסק עצמו (יצואנים, יבואנים, מחו"ל, מקומיים) וכדומה.