מדי שנה, ובשעה שחברות חדשות רבות פותחות את שעריהן לעסקים, לא מעט חברות גם בוחרות לסגור אותן, וזאת במרבית המקרים מסיבות כלכליות, ובגין אי כדאיות כלכלית בהמשך פעילותה של החברה.
בישראל, הגוף המנהלי המופקד על הטיפול בהליכי פירוק חברות הוא רשם החברות, הפועל מטעם משרד המשפטים.
עם זאת, וכפי שכל בעל עסק בישראל יודע היטב, הליכי סגירת עסק, בדומה להליכי פתיחתו, הפכו ברבות השנים להליך בירוקרטי מסובך, אשר דורש מבעל החברה להתנהל ישירות מול הבירוקרטיה הישראלית במיטבה.
עד לאחרונה, על מנת להביא לסגירת החברה העסקית שבבעלותו, על בעל החברה היה לנקוט בחמישה שלבים שונים, מה שמטבע הדברים גרר סחבת בירוקרטית, ואף הוצאה כספית מיותרת מצדו של בעל החברה.
פירוק חברה במסלול מהיר
החל משנת 2011, ובעקבות מספרן הרב של החברות אשר הוגשה בקשה לפירוקן, מה שיצר מעין "צוואר בקבוק" בקרב רשם החברות, נוסד בישראל הליך מנהלי חדש, אשר העניק לבעל החברה אפשרות לפרק את חברתו באופן מהיר וקל הרבה מבעבר.
הליך זה, אשר נכנס לתוקף באותה השנה, העניק לבעל החברה את האפשרות לפרק באופן מלא את החברה העסקית שבבעלותו תוך זמן קצר במיוחד, בין 6-4 חודשים בלבד, זמן קצר בהרבה מהמקובל עד אותה העת.
ייחודו של המסלול המהיר לפירוק חברה, ובניגוד למסלול הרגיל, הוא העובדה שמספר הצעדים המנהליים, אשר בעל החברה נדרש לבצע לשם פירוק החברה שבבעלותו, נמוך באופן משמעותי מהצעדים המנהליים הנדרשים במסגרת הליך פירוק חברה רגיל. בעוד שהליך פירוק חברה רגיל כולל חמישה שלבים מנהליים שונים, הרי שהמסלול המהיר כולל אך שני צעדים בלבד.
במסגרת הצעד הראשון, על בעל החברה להודיע באופן רשמי על רצונו בפירוק החברה שבבעלותו, וזאת לגורם המנהלי המתאים ועל גבי הטופס הייעודי לכך.
בשלב השני, בעל החברה נדרש גם למסור דין וחשבון מלא, הכולל פירוט בדבר מימוש נכסיה השונים של החברה המפורקת, וכן הוכחה בדבר מימוש מחויבותה לספקיה ולנושיה השונים באופן מלא.
מה נדרש על מנת לבצע פירוק חברה במסלול מהיר?
כאמור, הליך פירוט חברה במסלול מהיר הוא הליך מנהלי ייחודי, אשר נועד בראש ובראשונה לטובתו של בעל החברה, אשר מבקש לפרקה מרצונו החופשי. עם זאת, פירוק חברה במסלול המהיר ניתן להתבצע רק במקרים בהם החברה נשלטת על ידי אדם אחד, אשר מכהן כדירקטוריון וכבעל המניות היחיד בה (מה שמכונה "חברת יחיד").
כמו כן, ומאחר ומטבע הדברים הליך פירוק חברה מסחרית הוא הליך מנהלי סבוך למדי, הרי שפירוק חברה במסלול המהיר נועד בראש ובראשונה עבור חברות קטנות המחזיקות בנכסים מעטים, אשר מלאכת פירוקן הינה פשוטה באופן יחסי.
מסיבה זו, במרביתם המוחלט של המקרים הבחירה במסלול הפירוק המהיר נועדה לחברות אשר ניתן לממש את מלוא נכסיהם בתוך פרק זמן מצומצם של עד כחצי שנה.
חשוב גם לזכור בהקשר זה, כי בדומה להליך פירוק חברה בנוהל הרגיל, גם פירוק חברה במסלול המהיר דורש כי טרם פירוקה של החברה בפועל, על בעל החברה להקדים ולפרוע את חובותיה השונים, וכן לממש את מלוא נכסיה.
כל עוד הדבר טרם נעשה, הרי שלא ניתן לפרק את החברה באופן רשמי. מסיבה זו, ובמידה וכנגד החברה ניצבים חובות כספיים שונים, הרי שטרם פירוק החברה יש ראשית לפרוע חובות אלו, וזאת כשלב הראשון לצורך קבלת האישור מרשם החברות, המאשר את פירוק החברה, ואת ביטולו של מעמדה המשפטי.
ראו גם: