הצלחה ליוזמה בהובלת שר השיכון אריאל אטיאס מש"ס ובתמיכת ח"כים מכל הקשת הפוליטית, וועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בראשית ינואר 2011 את הצעת החוק לגבי הענקת סבסוד משכנתאות באורי עדיפות לאומית ותוספת של הלוואה בתנאים מיוחדים לרוכשי דירות באזורים אלו.
הצעת החוק, שעיקר הוא הענקת סבסוד משכנתא של עד 800 ש"ח לחודש, אושרה בוועדת השרים כשלב ראשון לפני קריאה טרומית בכנסת ולאחר מכן המשך בתהליך של הצעת חוק רגילה לקראת אישור ויישום.
כיצד יתקבל סבסוד משכנתא
הצעת החוק שאושרה בוועדת השרים אומרת שאדם שאין בבעלותו דירה או נכס אחר למגורים ויבקש לרכוש דירה אשר בנויה בבניה רוויה ובאזורי עדיפות לאומית א' + ב' (פריפריה בעיקר) יהי זכאי לקבל מבנקים למשכנתאות הלוואה נוספת בסכום מקסימאלי שיקבע על פי מיקום הדירה ובריבית מקסימאלית של 4% (בדומה להלוואות משכנתא על בסיס זכאות של משרד השיכון) וכן לקבל סבסוד משכנתא בצורת החזר כספי של בין 475 ל-800 ש"ח בכל חודש.
בהצעת החוק מוגדר כי זכאים להטבות יהיו רק רוכשי דירות בבנייה רוויה, שמוגדרת כבנייה שהצפיפות שלה היא לפחות 4 דירות לדונם. רוכשי דירות יהיו זכאים להטבה ולקבלת ההלוואה הנוספת רק אם יחזיקו בפועל בדירה שעבורה נלקחה משכנתא באזור העדיפות הלאומית וההטבות יהיו אפשריות גם עבור גרירת משכנתא לנכס אחר באזורים המוגדרים.
מטרות הצעת חוק הלוואות דיור
הצת החוק שקובעת על מתן סבסוד משכנתא לזכאים נועדה על פי הסבריה להקל על זוגות צעירים לרכוש דירות בפריפריה, למנוע הגירה שלילית אל המרכז מהפריפריה, למשוך רוכשי דירות מאוכלוסיות חזקות שיעבור לפריפריה ועידוד יתר לבנייה צפופה יותר.
מבקרי ההצעה להעניק סבסוד משכנתא הם כמובן משרד האוצר בראש ובראשונה אשר טוען כי יישום החוק יעלה לקופת המדינה מיליארדי שקלים וכי ההטבות יגרמו לעליות מחירים נוספות. שר האוצר אף הצליח לטרפד את הצעת החוק לגבי סבסוד משכנתא כאשר השר אטיאס ניסה לקדם את היוזמה הזו במסגרת חוק ההסדרים ודיוני התקציב לשנים 2011-2012 ומשרד האוצר צפוי להגיש ערר על אישור החוק לקריאה טרומית בוועדת השרים.
בנוסף, מתנגדים נוספים למתן סבסוד משכנתא טוענים גם כי לא מדובר על פיתרון אמיתי לבעיית עליית מחירי הדירות וכן נשמעים קולות על כך שמתן סבסוד כמותו כמתן קצבאות וכי הנהנים המרכזיים מההטבות יהיו חרדים באזורים אלו ובמיזמי דיור גדולים לחרדים שמקדם כעת משרד השיכון.
סבסוד משכנתא והלוואות נוספות
החוק החדש, אם יאושר וייושם בסופו של דבר, יוביל להטבות הבאות לגבי רוכשי דירות באזורי עדיפות לאומית. לאזור עדיפות לאומית א' (בעיקר הנגב והגליל) תינתן הלוואה נוספת מהבנקים בסכום של עד 140,000 ש"ח ובריבית המשכנתאות הממוצעת שמפורסמת על ידי בנק ישראל ולא מעל 4% ריבית בכל מקרה וכן סבסוד משכנתא בדמות החזר חודשי של 800 ש"ח לכל חודשי החזר ההלוואה.
לרוכשי דירות באזור עדיפות לאומית ב' תינתן תוספת הלוואה של עד 90,000 ש"ח באום תנאים כמו אזור עדיפות לאומית א' וסבסוד משכנתא בצורת החזר כספי של 475 ש"ח.
זכאי יחיד יקבל תוספת הלוואה כפי שפואט וכן הוזלה של 50% בהחזרים החודשיים. כמו כן, סבסוד משכנתא יהיה צמוד למדד.
כעת נותר לראות האם ההצעה להעניק סבסוד משכנתא ותוספת הלוואות אכן תאושר בכנסת ותיושם. ההערכות מדברות על כך שבסופו של דבר החוק יאושר אך לאחר שינויים ופשרות מצד שר השיכון ושר האוצר כך ששני הצדדים יסכימו למהלך.