משבר הבנקים בארה"ב

משבר הבנקים בארצות הבריתמשבר הבנקים בארצות הברית, המכונה גם משבר ה-Sub Prime, פרץ באופן פתאומי אולם הוא התבשל במשק האמריקאי זמן רב. ראשית, על מנת לסביר את התפתחות המשבר והגורמים לו יש לעמוד על מספר מושגים בסיסיים הנוגעים לנושא

Sub Prime, הינה סוג של משכנתא שהייתה ניתנת על ידי הבנקים לנושים שיכולת החזר המשכנתא שלהם לא נבדקה. כך, בניגוד למשכנתאות מסוג Prime, אשר ניתנות ללווה רק לאחר שרמת הכנסתו נבדקה ואושרה על ידי הבנק, משכנתאות ה-Sub Prime ניתנו ללא כל הגבלה ופיקוח ולעיתים אף היוו משכנתא שנייה או שלישית שנוטל אותו לווה.

אמנם, בתמורה למתן משכנתא מסוג Sub Prime ניתנה לבנק המלווה ריבית גבוהה, אך לריבית זו לא הייתה כל משמעות עם פריצת המשבר, כאשר ללווים לא הייתה כל אפשרות להחזיר את קרן המשכנתא, וודאי שלא היה בידם לשלם את הריבית על אותה קרן.

האפשרות של האזרח האמריקני לקבל משכנתאות מסוג Sub Prime התממשה, בין היתר, על ידי מנגנון המכונה MBS (Mortgage Backed Security), שהוקם לנוכח העובדה שאזרחים רבים לא עמדו בקריטריונים שהציבו הבנקים לקבלת משכנתא מסוג Prime. ודוק, עסקינן בבנק המשמש כבנק השקעות ותפקידו לספק לאזרחים איגרות חוב מגובות בהלוואות הסב פריים.

היסטורית משבר הבנקים בארה"ב

במקביל להתגברות הקושי של הלווים להשיב את משכנתאות הסב פריים שנטלו, החלה להתרחש האטה בשוק הנדל"ן בארה"ב, אשר הביאה לירידה במחירי הדירות. התוצאה המיידית של תהליך זה הייתה שהבנקים המלווים הטילו אינספור עיקולים על דירות של לווים חדלי פירעון. דע עקא, בשל ההאטה בשוק הנדל"ן ערכם של הדירות המעוקלות היה עתה נמוך בהרבה משווי המשכנתא שלקחו הלווים בשביל לרכוש את אותן דירות כמה שנים לפני כן.

לפיכך, הבנקים נותרו עם מכסה גדולה של דירות ששוויין אינו מגיע למחצית משווי ההלוואות שניתנו על ידם. עובדה זו גרמה לטלטלה רצינית של כל הבנקים, אשר החלו לפשוט רגל במהירות, בדומה להתפרקות של מגדל קלפים.

לא זו אף זו, המשבר בארה"ב לא נגע רק לשוק המקומי, אלא השפיע על כל מדינות העולם אשר היו מושקעות בשוק הנדל"ן האמריקני. כך, זו אחר זו פשטו רגל קרנות גידור המתמחות בתחום ובנקים אירופאיים הצהירו כי הם מושכים את הכספים המושקעים על ידם בקרנות הקשורות בענף הנדל"ן האמריקני בפרט ובשוק האמריקני בכלל. בשלב זה כבר החלה בהלה תקשורתית, אשר הביאה למצב שבו לקוחות הבנקים האמריקנים החלו לסגור חשבונות ולמשוך את כספיהם (הליך המכונה Bank Run, שבמהלכו בורחים הלקוחות מהבנקים עם הכסף הנזיל שהיה בחשבונותיהם), עובדה שהביאה לשיאו של המשבר.

השלכות משבר הבנקים בארה"ב

ניצניו הראשונים של המשבר ביצבצו כבר בשנת 2006, אולם נראה כי השלכותיו לא פגו עד היום, כחמש שנים מאוחר יותר. על פי נתונים שהתפרסמו לאחרונה עולה כי בעקבות המשבר נמחקו כמאתיים מיליארד דולרים ומניות הבנקים בארה"ב דוללו בכעשרים ושנים אחוזים. מלבד העובדה שמצב הבנקים בארה"ב עודנו רע, גם שוק הנדל"ן טרם התאושש. ודוק, בשל העיקולים הרבים שהטילו הבנקים, נוצר היצע עצום של דירות המוצעות למכירה על ידם (הבנקים לא מעוניינים להחזיק בדירות ומעדיפים כסף נזיל שיאפשר להם להגדיל את הרזרבות ולצאת מהמשבר).

אולם, למרות שהדירות האמורות מוצעות כיום בשליש ואף ברבע משווי הדירות כפי שעמד עובר לפרוץ המשבר, הביקוש לרכישתן מוגבל, הן בגלל שמרבית האזרחים האמריקאיים נותרו עם חובות אדירים וללא אמצעים והן בגלל שהמשקיעים הזרים אינם ממהרים להשקיע בנדל"ן האמריקני, לאור הטלטלות הרבות שעבר.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
תמונה של לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.