האגף לפיקוח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון בראשות הפרופסור עודד שריג החל מהלך חשוב להקמת מסלקה פנסיונית בשנת 2010, מסלקה שצפויה להתחיל בפעילות ראשונית כבר ב-2011.
מטרות ומבנה המסלקה הפנסיונית
מסלקה פנסיונית היא חברה שנרשמה כבר ברשם החברות, מטרת החברה, שאת הקמתה יזם כאמור משרד האוצר, היא לייעל את תהליכי העבודה בשוק החיסכון לטווח ארוך בישראל, בעיקר בתחומי העברת המידע והכספים. מסלקה פנסיונית מספקת לכלל הגופים שפועלים בשוק הפנסיוני פלטפורמה טכנולוגית וניהולית אחידה להעברת מידע רב מאוד בתחום החיסכון וכן העברת כספים בין ציבור החוסכים לבין כלל הגופים הפועלים בתחום וכן בין הגופים עצמם.
מסלקה פנסיונית תשכלל מאוד את השוק הפנסיוני, תייעל אותו מכל בחינה כמעט, תגביר את השקיפות בהתנהלות הגופים השונים, תוסיף לתחרות בשוק, תייעל מאוד את מערך ההפצה של מוצרי חיסכון ותשפר את מערך הניוד שנובע מהרפורמה האחרונה בשוק הפנסיוני.
אותה מסלקה פנסיונית שתחל לפעול תשרת את הגופים המוסדיים שמנהלים קרנות פנסיה, קופות גמל וביטוחי מנהלים – חברות ביטוח ובתי השקעות, את הבנקים, את סוכני הביטוח ואת כלל מערך הייעוץ הפנסיוני. מסלקה פנסיונית היא כאמור חברה רשמית ולא פועלת ישירות תחת משרד האוצר, הבעלות על החברה נחלקת בין הגופים השונים שפועלים בענף החיסכון לטווח ארוך:
- בנקים: חמשת הבנקים הגדולים מחזיקים באחוזי בעלות במסלקה הפנסיונית, בתור מפיצים ומעניקי ייעוץ פנסיוני.
- חברות ביטוח: החברות שמפעילות את מוצרי החיסכון. (הפניקס, הראל, כלל ומנורה)
- בתי ההשקעות: החברות שמפעילות את מוצרי החיסכון. (פסגות, דש גמל)
- לשכת סוכני הביטוח – מייצגת את מפיצי מוצרי החיסכון.
מסלקה פנסיונית – מה היא עושה בפועל
תפקידה הפרקטי של מסלקה הפנסיונית מעבר לייעול ופישוט תהליכי עבודה בשוק הפנסיוני הוא מתן כלי שיאפשר לכל הגופים שעוסקים בתחום החיסכון לפנסיה העברת וקבלת מידע מלא, אחיד ומהימן בזמן אמת – למשל לצרכי הענקת ייעוץ פנסיוני נכון שמתבסס על כל הנתונים של אותו אדם ספציפי ועל נתוני שוק מלאים. ומבחינת העברת כספים, מסלקה הפנסיונית תיתן כלי יעיל יותר להעברת הכספים בין הגופים השונים כך שהם בוודאות יגיעו לתכניות החיסכון המתאימות.
מסלקה הפנסיונית משרתת את כלל הגופים הפועלים בשוק אך בעיקר ייהנו ממנה הבנקים שמעניקים ייעוץ פנסיוני והיועצים הפנסיוניים העצמאיים (וכך גם הלקוחות – הציבור), בעזרת המסלקה אלו יוכלו לקבל את התמונה המלאה שהיום היא כה חסרה על מנת לתת ייעוץ מקיף ויעיל שיספק את התוצאה המתאימה ביותר עבור כל לקוח. כמו כן, מסלקה הפנסיונית תהיה יעילה ושימושית עבור סוכני ביטוח קטנים יותר שכיום מתקשים לקבל תמונת מצב מלאה של השוק הפנסיוני ושל כל לקוח ספציפי.
משרד האוצר מקדם את הקמת המסלקה בעזרת כמה חברות טכנולוגיה ואנשי היי-טק בעלי ניסיון בתחום הפיננסים. הקמת מערכת טכנולוגית שכזו היא נושא מסובך שכולל המון נתונים ותיאום בין הרבה מערכות קיימות של מידע וכמובן בניית מערכת העברת כספים יעילה ומקיפה. הייעול צפוי להפחית את העלות של דמי ניהול פנסיוניים ללקוחות הקרנות.
פיקוח על פעילות המסלקה הפנסיונית
הבעלות על המסלקה הפנסיונית היא בידי הגופים הפועלים בשוק, לכן יש להנהיג תקנות ברורות ופיקוח על פעילותה. הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון רשאי לדרוש דיונים על נושאים ספציפיים בהנהלות המסלקה, בידו לפסול החלטות שונות של המסלקה ולמנוע מינויים לא ראויים או לא תקינים של נושאי משרה בכירים במסלקה.
מסלקה פנסיונית היא שינוי חיובי עבור כל המעורבים בשוק ועבור הציבור והיא אמורה לקדם את שוק החיסכון משמעותית בשנים הקרובות.