כניסת הטכנולוגיה לחיינו משנה תחומים רבים, אחד מהמקומות שמשתנים ללא היכר הוא עולם העבודה. כפי שכיום מקצועות כגון מנקי ארובות או נהג מרכבות סוסים אינם קיימים עוד על אף שבעבר היו נפוצים, כך סביר שבעתיד הלא רחוק חלק ממקצועות העבודה הקיימים כיום בשוק לא יהיו בעתיד.
עם זאת ישנם מספר תחומים שברור שיישארו ואף יגדלו גם בעתיד וימלאו חלק מרכזי בעולם העבודה. אחד מהמקצועות שבהם ברור כי יצטרכו עובדים הוא תחום הפיננסים ובמיוחד תחום שוק ההון. כמובן שלניתוח זה יש משמעויות על החלטות הלימודים שלנו, כך לדוגמא נראה כי לאור התחזקותו של המגזר הפיננסי בכלכלה העתידית לימודי שוק ההון יהיו רלבנטיים מתמיד וישרתו אותנו בצורה הטובה ביותר.
כיצד ניתן להשתלב במגזר הפיננסי?
המגזר הפיננסי כבר כיום הינו אחד מהמגזרים הגדולים במשק הישראלי ובעולם, לאור הגלובליזציה המתרחבת סביר שמגזר זה רק ילך ויצמח. מובן שרבים רוצים להשתלב המגזר זה ואכן ישנם אפשרויות כניסה רבות לשוק הפיננסי ולשוק ההון בפרט. חלק מהלימודים הפיננסים מערבים לימודים אקדמיים ואילו אחרים כוללים לימודי תעודה והתמחות בשטח. רבים מהמעוניינים להיכנס לתחום בוחרים לשלב את לימודיהם עם לימודי שוק ההון, זאת מן הטעם שמדובר שנושא אקטואלי לכל חלק וחלק בתחום הפיננסי. ההנחה של הלומדים תחום זה היא כי מדובר בקרש הקפיצה הטוב ביותר לעולם העסקי ולהמשך קרירה בתחום זה.
היכן ניתן ללמוד לימודים פיננסים?
כידוע קרירה מוצלחת אינה תלויה רק במקצוע אותו אנו לומדים אלא בגורמים רבים ונוספים, אחד מהמשתנים החשובים הוא המקום בו אנו בוחרים ללמוד. אם בעבר האוניברסיטאות נהנו ממעמד יוקרתי וייחודי הרי שכיום אנו עדים לכך שיותר ויותר מכללות תופסות מקום של כבוד אצל הסטודנטים השונים וגם אצל המעסיקים במגזר הפיננסי. בעוד האוניברסיטה מציעה לרוב לימודי מנהל עסקיים קלאסיים הרי שהמכללות למיניהן מציעות קשר הדוק יותר לעולם המקצועי בדגש על לימודי שוק ההון ובנקאות. כמובן שלצד האוניברסיטאות הוותיקות והמכללות ניתן למצוא מכונים המציעים השתלמויות ולימודי תעודה, לרוב אלה מתאימים יותר למי שכבר נמצא בתחום ומתמצא בתחום הפיננסי.
מדוע כדאי ללמוד לימודים פיננסים באוניברסיטה?
אכן לימודי שוק ההון באוניברסיטה הינם מרוחקים יותר מן השטח, אך מנגד הדגש על מחקר הוא רב יותר. העובדה שמהות האוניברסיטה היא מחקר מציבה את הלומדים בה בחזית הידע הפיננסי, פעמים רבות המחקר מוביל על השטח בגילוייו ועל כן לימודים באוניברסיטה יכול לנשוא בחובו פירות רבים.
בנוסף אין לשכוח כי לימודים באוניברסיטה נושאים בחובם מוניטין מסוים המוביל ליתרונות בעולם העבודה וביכולת מסחר עצמאי בבורסה. סביר שבוגר אוניברסיטה בתחום הפיננסי כאשר יסיים את לימודיו ימצא עבודה ראשונה ביתר קלות מאשר בוגר מכללה. כמובן שגם לכלל זה יש יוצאים מן הכלל אך כעיקרון מעסיקים מעדיפים פעמים רבות את בוגרי האוניברסיטה ועל כן לימודים באוניברסיטה מהווים קרש קפיצה נוח לעתיד.
מה כוללים לימודי שוק ההון והמגזר הפיננסי?
לימודי שוק ההון בפרט והמגזר הפיננסי בכלל משתנים בהתאם למוסד הלימודים אליו ניגשים ובהתאם להתמחות הספציפית בה בוחרים. עם זאת, רוב המוסדות יקפידו על מספר קורסי ליבה שלגישתם הסטודנטים צריכים להכיר. כך לדוגמא סביר שתיתקלו בלימודי תורת המימון, קורס כללי על שוק ההון ועוד.
הגם שקורסי הליבה בצורה זו או אחרת יופיעו ברוב המוסדות הרי שדווקא התכניות המיוחדות והקורסים הייחודים הם אלו שפעמים רבות מכריעים את הכף היכן ללמוד. להבדיל ממקומות אחרים באקדמיה, לימודי המגזר הפיננסי יכולים לכלול גם קשר הדוק לשטח וכוללים יציאה מהעולם האקדמי, כמובן שגם פרטים אלו יש לבחון כאשר מתחבטים היכן ומה ללמוד.