פשיטת רגל הוא הליך משפטי, המתנהל על ידי הכונס הרשמי, במסגרתו מוכרז חייב כי הוא חדל פירעון וכל ההליכים אשר ננקטו נגדו עד אותה עת, מוקפאים. הליך זה יכול שיפתח על ידי החייב עצמו או על ידי נושיו. מטרתו של ההליך היא לאפשר לחייב להגיע להסדרים עם נושיו, בהם הוא יוכל לעמוד וכך לפרוע את חובותיו.
לחילופין, בנסיבות שונות, יכול החייב לקבל הפטר על כלל חובותיו ולפתוח דף חלק. יודגש כי לבית המשפט שיקול דעת רחב האם לדחות או לקבל את הבקשה לפשיטת רגל ואלו הליכים לנקוט נגד החייב, כאשר החלטתו מתבססת בעיקר על חוות דעתו של הכונס הרשמי.
לכונס הרשמי סמכויות רבות בהליך פשיטת הרגל, נתמקד בשלושה מתפקידיו העיקריים בהליך זה: חקירת החייב והגשת חוות דעת לבית המשפט בהתאם לתוצאותיה, פיקוח על התנהגות החייב בהליך פשיטת הרגל וזימון אסיפות נושים.
הכונס הרשמי – ניהול חקירה
לשם הגשת חוות דעת לבית המשפט, עורך הכונס הרשמי חקירה יסודית אודות מצבו של החייב. במסגרת חקירתו רשאי הוא לזמן את החייב למשרדו וכן, לפנות לכל גוף, לרבות בנקים, חברות ביטוח ומשרדים ממשלתיים, על מנת לקבל מידע אודות החייב (לשם כך מוסר החייב לכונס הרשמי כתב ויתור על סודיות).
סמכות הכונס הרשמי לפנות לגופים שונים לקבלת מידע, היא סמכות חשובה ביותר מן הטעם כי לא פעם, פנייה לגורמים השונים, מגלה מידע אשר החייב לא חשף בפני הכונס, למשל, כי החייב עתיד לקבל סכום כספי גבוה ממקור כלשהו, למשל, בעקבות ירושה.
לא מסר החייב מידע מלא אודות מצבו ו/או לא התייצב לחקירה במשרדו של הכונס הרשמי, רשאי הכונס לפנות אל בית המשפט בבקשה להכריז על החייב כפושט רגל (כאשר הבקשה לפשיטת רגל הוגשה על ידי נושה) או לבטל את הקפאת ההליכים נגד החייב (כאשר הבקשה הוגשה על ידי החייב).
חוות הדעת של הכונס הרשמי
בהתאם לממצאי חקירתו, יגיש הכונס הרשמי חוות דעת לבית המשפט, כאשר זו תוגש עד 15 ימים טרם מועד הדיון בבקשה לפשיטת רגל. הכונס יחווה דעתו אודות מצבו של החייב: הנסיבות אשר הובילו אותו ליצירת החובות ויכולתו של החייב כיום, לפרוע את חובותיו, אם ישנה יכולת כזו. בהתאם לאלו, יציע הכונס הרשמי מהם ההליכים שיש לנקוט נגד החייב.
בתום הדיון בפשיטת הרגל, יחליט בית המשפט האם לדחות את הבקשה לפשיטת רגל, האם לקבלה ולנהל הליכים מול הנושים, או האם לתת הפטר לחייב על חובותיו.
פיקוח על התנהגות החייב
חלק חשוב בתפקידו של הכונס הרשמי בהליך פשיטת הרגל, הוא לוודא כי החייב אינו מנצל את ההליך לרעה וכי התנהלותו בתקופת הכינוס, היא תקינה. בין השאר יוודא הכונס, כי החייב אינו מסתיר מידע חיוני אודות מצבו: הנסיבות אשר הובילו אותו ליצירת החובות, נכסיו והיקף חובותיו. כמו כן, יפקח הכונס הרשמי כי החייב אינו מעורב בפעילות פלילית כלשהי ואם עלה בו חשד כי החייב ביצע עבירה פלילית, ידווח על כך לבית המשפט.
ניהול אסיפות נושים
הכונס הרשמי רשאי לכנס ולנהל אסיפות נושים, במסגרתן מתקבלות החלטות שונות באשר לניהול הליך פשיטת הרגל. כך למשל, יכולה להתקבל החלטה על מינוי מנהל מיוחד לנכסי החייב. דוגמא נוספת, הכונס הרשמי יכול להביא אל האסיפה הצעה מטעם החייב, לתשלום חוב של נושה אחד או יותר ובמסגרת האסיפה, יכול להתקבל אישור על אותו הסדר תשלומים.
לעניין זה חשוב לציין כי בתקופת הכינוס, לא רשאי החייב להחזיר חובות לנושיו, שלא במסגרת הליך פשיטת הרגל. מעשה שכזה, יש בו העדפה של נושה אחד כלפי אחר והדבר עלול להביא לביטולו של ההליך.