אחד הלקחים המשמעותיים ביותר שניתן היה להסיק מתוצאות המשבר הכלכלי האחרון הוא שהאחריות לגורלו של הכסף שלנו מוטלת בעיקר על כתפינו. גם כספים המופקדים בקרנות הפנסיה וקופות הגמל שאמורים להיות בטוחים וסולידיים ולהבטיח לנו רמת חיים ראויה בעת זקנה, עשויים להיקלע לקשיים ולצבור הפסדים.
במדינות רבות בעולם גם בנקים וחברות השקעות בעלי מוניטין וניסיון של שנים גרמו לאזרחים רבים לאבד את כל חסכונותיהם.
למרות שרבים מאיתנו היו רוצים להיות מסוגלים לנהל את תיק ההשקעות שלנו באופן עצמאי לגמרי, לא תמיד עומד לרשותנו הידע הדרוש או הזמן עבור המשימה. אולם, עבור רוב האוכלוסייה שאינה יכולה לנהל בעצמה את תיק ההשקעות, המשימה של בחירת ייעוץ השקעות מקצועי ומתאים, היא חשובה במקרה זה לא פחות מניהול התיק עצמו.
אילו סוגי ייעוץ השקעות קיימים?
לקוחות הבנקים ראשיים לקבל ייעוץ בחינם (לעיתים החל מהשקעה של סכום מינימאלי) מיועצי השקעות המקבלים הפועלים על פי מדיניות הבנק. אפשרות נוספות היא קבלת ייעוץ בבתי ההשקעות, שם נדרש לרוב סכום מינימאלי של עשרות אלפי שקלים על מנת לפתוח תיק השקעות. בתקופה האחרונה החלו לפעול יועצי השקעות פרטיים העובדים באופן עצמאי אל מול הלקוחות.
מה המטרה של ייעוץ השקעות?
מטרתו של יועץ ההשקעות הוא לסייע ללקוחות לבנות תיק השקעות מוצלח ככל הניתן, שישקף את מטרות ההשקעה ואת האינטרסים של המשקיעים. רוב האוכלוסייה העובדת והחוסכת לא מתמצאת ברזי עולם ההשקעות ולכן היא יכולה להיעזר בסיוע בתרגום הרצונות שלה לכלי חיסכון פיננסיים.
יעוץ ההשקעות אמור לסייע למשקיעים להבין מהן אפשרויות ההשקעה המתאימות עבורם ובמקביל מהם הסיכונים הכרוכים בהם.
יועצי ההשקעות השונים ממליצים במקרים רבים על מניות ואפיקי השקעה המומלצים על ידי הגוף הפיננסי בהם הם עובדים, במקרים אלה חשוב לבחון את התאמת אפיק ההשקעה באופן אינדיווידואלי ולא להסתמך רק על המלצות הבנק או בית ההשקעות. בניית תיק השקעות סולידי באופן מקצועי יתבצע על ידי פיזור השקעות באזורים גיאוגרפים שונים ובתחומים בעלי מתאם שלילי גבוה.
מה המשקיעים צריכים להכין לפני פגישה עם יועץ השקעות?
אחד המרכיבים החשובים בבניית תיק השקעות הוא הגדרת מטרות ההשקעה ומשך זמן ההשקעה. מתוך הגדרות אלה, יוכל יועץ ההשקעות לסייע לנו בבחירת אפיקי ההשקעה המועדפים עבורנו.
לדוגמא, כספים המיועדים עבור למטרה מוגדרת ביעד זמן ברור, כגון רכישת דירה או מימון חתונה, הם כספים שלא נרצה להפנות לאפיקי השקעה בעלי סיכון גבוה, במיוחד כאשר מדובר בטווח זמן קצר עד בינוני. מנגד, עבור כספים פנויים, שמטרת החיסכון שלהם היא תשואה בלבד נוכל להרחיב את ההשקעה גם לאפיקים ברמות סיכון גבוהות יותר.
אילו בדיקות מקדימות יש לבצע?
לא משנה איזה ייעוץ השקעות תבחרו ומהי יכולתו המקצועית המוכחת של היועץ ושנות הניסיון שלו, חשוב לבחון מספר מרכיבים כגון, שקיפות העבודה של היועץ או בית ההשקעות וקבלת עדכון שוטף על הפעולות הננקטות בתיק.
בנוסף, חשוב לבדוק את גובה העמלות שנשלם, הבנקים הם הגוף היחידי שמציע לנו ייעוץ השקעות בחינם, אצל בתי ההשקעות והיועצים הפרטיים חשוב לבדוק את דמי הניהול של התיקים או את עמלות הייעוץ, שעשויים להגיע לסכומים משמעותיים.
בנוסף, חשוב לבצע בדיקה של ביצועי יועץ ההשקעות או בית ההשקעות בשנים האחרונות. בדיקה זו צריכה לבחון מספר שנים אחורה, שכן נרצה למנוע בלבול בין הצלחה מקרית במשך שנה או שנתיים לבין תשואה חיובית עולה לאורך תקופה ארוכה.