טיפים לבחירת קרן השתלמות

טיפים לבחירת קרן השתלמותקרנות ההשתלמות הפכו בשנים האחרונות בעקבות השינויים במערכת החיסכון הפנסיוני בישראל לאטרקטיביות יותר עבור חוסכים רבים. היתרון המרכזי של קרנות ההשתלמות בניגוד למכשירי חיסכון פנסיוני אחרים, הוא היכולת למשוך את הכספים בכל 6 שנים (או בחלוף 3 שנים עבור לימודים או הגעה לגיל הפרישה), ובנוסף ליהנות מהטבות המס להן זכאיות קרנות ההשתלמות.

שאר מכשירי הפנסיה, קופות הגמל או קרנות הפנסיה מאפשרות לחוסך לקבל את כספי הפנסיה בצורת קצבאות בלבד עם הגעה לגיל הפנסיה ולא כסכום חד פעמי, כפי שהיה בעבר. קרנות ההשתלמות מן הצד השני מאפשרות חיסכון לטווח קצר עד בינוני לצורך מטרות המוגדרות ביעדי זמן או כאופציה מועדפת או משלימה עבור על קרנות הפנסיה וקופות הגמל.

כיצד נבחר את קרנות ההשתלמות?

החוסכים בקרנות ההשתלמות נחלקים לשתי קבוצות מרכזיות, חוסכים פרטיים וחסכונות הנעשות דרך הסדר עם וועדי עובדים – כלומר, כספים המופרשים דרך מקום העבודה. לרוב ישנם הבדלים בין שני סוגי החיסכון בעיקר בגובה דמי הניהול. עובדים רבים לא תמיד מודעים לכספים המופרשים עבורם לקרנות ההשתלמות ולתנאים ודמי הניהול בקרנות השונות.

מהי מטרת החיסכון?

הגדרת מטרת החיסכון היא לעיתים משמעותית וקובעת את משך זמן החיסכון, במקרים בהם מדובר בכספים פנויים שמטרתם אינה ידועה ניתן לבחור באפיקי חיסכון בעלי רכיבים מסוכנים יותר. במקרים אחרים, כאשר מדובר בכספים המיועדים לרכישת דירה, או לשכר לימוד עבור הילדים יש לנסות ולבחור במכשירי חיסכון סולידיים יותר.

בנוסף לכך, למרות הגדלת גובה ההפרשה לפנסיה של המעסיקים והעובדים שאמור להגיע לשיא ב-2013, עשויים עובדים רבים להגיע לגיל הפרישה עם חסכונות פנסיוניים לא מספיקים. קרנות ההשתלמות עשויות לשמש במקרים אלה ככלי חיסכון משלים עבור החיסכון הפנסיוני.

כיצד לבחור אפיק השקעה?

קרנות ההשתלמות בישראל מציעות מגוון רחב מאוד של מסלולים הנעים על סקאלה רחבה יחסית של סיכון. על מנת לבחור את אפיק ההשקעה המתאים ביותר יש לבחון מספר פרמטרים הקשורים למטרת ההשקעה וגיל החוסך. באופן כללי ככל שגיל החוסך הולך ועולה כך הוא צריך להפנות את ההשקעות לכיוונים סולידיים יותר.

בנוסף לכך יש לבחון את מטרת ההשקעה, במידה ומדובר בכספים עבור מטרה ברורה רצוי שלא להעמיד אותם בסיכון רב מדי. מנגד במידה ומדובר בכסף שמטרתו צבירת תשואה, ניתן להרחיב את מרכיב הסיכון.

בחינת ביצועים לאורך זמן

בכל מהלך של בדיקת קרן השתלמות יש לבחון את ביצועי הקרן לאורך זמן. קרנות השתלמות עשויות להציג תשואות חיוביות גבוהות יותר בתקופה מסוימת, אך נתון זה עשוי להצביע בראיה כוללת על חוסר יציבות, במידה והתשואות החיוביות הגיעו לאחר תשואות שליליות. רצוי לבחון את ביצועי הקרן לאורך תקופת זמן של לפחות 6 שנים.

דמי ניהול

דמי הניהול הוא המדד היחידי הניתן לחיזוי באופן מדויק יחסית. קרנות ניהול פרטיות יגבו דמי ניהול בגובה של 1.5%-2%, בעוד שדרך האיגודים המקצועיים ניתן למצוא דמי ניהול בגובה 0.33%-0.5%. במקרים רבים ההבדל המשמעותי בגובה דמי הניהול מביא את העובדים להישאר בקרן ההשתלמות, אולם רצוי לבצע בדיקת כדאיות תוך התחשבות בדמי הניהול ולבחון את ביצועי קרן ההשתלמות לאורך זמן.
עבור החסכונות הפרטיים יש לנסות ולהתמקח על גובה דמי הניהול, שכן אלה עשויים להיות משמעותיים מאוד בראיה לטווח ארוך.

מי מפעיל את קרן ההשתלמות?

המגוון הרחב של קרנות הפנסיה מחייב בחינה מעמיקה של החברה המפעילה את הקרן. חשוב לבדוק שמדובר בגוף פיננסי חזק המסוגל לעמוד במשברים ולא לסכן את כספים החוסכים.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
תמונה של לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.