ייצור חשמל סולארי

ייצור חשמל סולארישוב הגיעו החשבונות מחברת החשמל, וגיליתם שעליכם להיפרד מעוד כמה מאות שקלים. הייתם רוצים שזה יהיה אחרת: עולה לנגד עיניכם תרחיש שבו החשמל מופק על ידיכם באופן עצמאי, מבלי שתהיו תלויים באי אילו גורמים. אתם מביטים לשמיים וחושבים לעצמכם: "הלוואי שזה היה אפשרי".

התשובה נמצאת ממש לנגד עיניכם. ייצור חשמל סולארי הוא אחד הנושאים הלוהטים (תרתי משמע) בעולם האנרגיה העולמי, עם הירתמות של יותר ויותר מדינות לנושא. גם בישראל צפוייה עלייה בשימוש באנרגיה סולארית בשנים הקרובות, כך שסביר להניח שלא מעט בתי מגורים יכללו בעתיד הנראה לעין מערכות מבוססות קרינת השמש אשר יספקו ליושביהם חשמל זמין וזול.

כיצד ניתן לנצל את אנרגיית השמש?

זה לא סוד שבמרבית ימות השנה השמש הישראלית זורחת במלוא עוצמתה, מותירה אותנו להסתגר בביתינו הממוזגים. עם המערכות הסולאריות ההסתגרות הזו תהיה זולה יותר. המדובר הוא במערכות אשר מותקנות במקום כלשהו (גג הבית, לענייננו)- ואלה ממירות את אנרגיית קרני השמש לחשמל באופן ישיר.

בדרך כלל, המדובר הוא בתאים סולאריים אשר מייצרים אנרגיה חשמלית כל אימת שפוגעות בהם קרני השמש. המתקן מורכב משתי שכבות, כאשר התחתונה בעלת כוח משיכה רב, אשר מביא אליו את האלקטרונים החופשיים. נוצרים יונים חיוביים ושליליים- ואותם אנו רואים הלכה למעשה בדמותו של מעגל חשמלי.

לרוב, גגות סולאריים הם שכוללים את המערכות האלה. גגות כאלה נמצאים על שטח מרומם רחב, אשר הוקם במיוחד לצורך זה ופונה באופן ישיר אל השמש. רוב האנרגיה הסולארית בישראל מיוצרת כיום בדרך זו, כשאחוז קטן עד מאד מיוצר באמצעות מערכות על גגות הבתים הפרטיים או המפעלים, תחנות הדלק, הסככות החקלאיות ועוד.

אז למה רק עכשיו?

תאים להפקת אנרגיה סולארית, הנקראים תאים "פוטו-וולטאי", הומצאו עוד ב-1839, והיו בשימוש ראשון לקראת סוף המאה ה-19. אולם, מאז זנח האדם את תוכנית הייצור הסולארית, והחל לייצר חשמל בצורה המסורתית, עם כל המשאבים (דלק, פחם) הקשורים לכך.
בשנים האחרונות אנו עדים להידלדלות רבה בחומרי הגלם בעולם, ומקורות האנרגיה הולכים ומצטמצמים. כאשר התוצאה של כל אלה היא משבר אנרגיה חמור ועלייה במחירי החשמל, נוצר צורך בפיתרון אשר יהיה ידידותי לסביבה מצד אחד, וזול מהצד השני. חשמל סולארי המיוצר בגגות מאפשר את כל אלה.

חשמל סולארי: היבט כלכלי

אולם, כשתחום האנרגיה הסולארית יתרחב באופן משמעותי, וזה צפוי לקרות בשנים האחרונות, יופק חשמל סולארי – "חשמל ירוק", אשר מעבר להיותו ידידותי לסביבה כולל גם פן כלכלי. התוכנית היא שמרבית החשמל של כל צרכן שברשותו מערכת שכזו יופק בדרך זו, כך שאת עודפי האנרגיה יוכל הצרכן למכור אל חברת החשמל. זהו חיסכון כלכלי שאין לזלזל בו כלל ואף מקור הכנסה נוספת.

כך, למשל, התעריף הנוכחי הוא 1.97 ש'ח לקוט'ש, כשבשנים הקרובות צפוי המספר לרדת עד ל-1.55 ש'ח. יש להדגיש שמספר זה נמוך באופן יחסי מאשר התשואה במרבית מדינות העולם, אך עדיין מדובר בסכומים מצטברים שאין לזלזל בהם כלל.

גגות לייצור חשמל בישראל

כיאה למדינה שבה טמפרטורה ממוצעת גבוהה ביותר, בישראל ניתן לראות כיום לא מעט בתי מגורים עם מערכות לייצור אנרגיה סולארית. אולם, נכון לעכשיו הפיזור של המערכות האלה נעשה בעיקר בקיבוצים, והמסורבלות הבירוקרטית של הנושא מונעת את פריצתו קדימה בקצב גבוה יותר.

בשנת 2009 החליטה ממשלת ישראל על הליכת צעד קדימה בפרוייקט החשמל הסולארי – ייצור חשמל סולארי, והציבה יעד מאתגר: עד סוף העשור השני של שנות ה-2000, כעשירית מהחשמל בישראל תופק באמצעות אנרגיה סולארית. נכון לשנת 2011, רק כאחוז בודד מהחשמל מופק בדרך זו.

אפשר להיעזר: מחשבון ייצור חשמל סואלרי

לקריאה נוספת: חיסכון בחשמל בבית

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
תמונה של לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.