בשנים האחרונות, חל שינוי מהותי בחברה הישראלית. הציבור החל להיות ער לזכויות המגיעות לו כאזרח מן המניין, והחל למחות על ההגבלים שפוגעים בו כצרכן.
את האותות של המאבק והמודעות הגוברת ניתן לראות בכל מקום ברחוב, ובעיקר- בחשבון הבנק שלנו. לא מפתיע, לכן, שחלק מחבילת השינויים נוגע לעולם הסלולארי.
קשה למצוא היום ישראלי שלא מחזיק לפחות בטלפון נייד אחד, כשהוא נמצא באחד המסלולים של החברות הגדולות בתחום זה. באמצעות חוק ניתוק הזיקה, אשר נחקק במהלך 2009, ההחזקה הזו הופכת לפשוטה הרבה יותר.
ברמה הכללית, החוק קובע כי יוכל הלקוח ליהנות מההטבות השונות שמציעות חברות הסלולאר- בלי קשר למיקום רכישת המכשיר שלו. החשיבות של עובדה זו מכרעת, כפי שנראה מיד.
מהי משמעות חוק ניתוק הזיקה?
חוק ניתוק הזיקה הוא בעצם התיקון לחוק התקשורת, ונועד להעניק שוויון מלא במתן ההטבות למכשיר סלולארי בכל אחת מהחברות הפועלות בשוק, הן ללקוחות אשר רכשו מכשיר בחברה האמורה והן למצטרפים אשר הגיעו לחברה עם מכשיר שנרכש במקור אחר.
ההטבות הללו מופיעות בחשבון הטלפון של כל אחד מאיתנו. מדובר בזיכויים בהתאם לצריכת זמן האוויר, לחבילות שירותים נוספים מוזלות (אינטרנט), למסלולים שבמבצע וכן הלאה. עם זאת, על מנת לקבל את ההטבות הלכה למעשה, נדרש מאותו לקוח לקיים מספר תנאים מהותיים, שאינם מסובכים יתר על המידה.
כך מוגדר מי יקבל את ההטבות
על מנת שאדם יוכל לקבל הטבות כספיות מהחברה הסלולארית בלי קשר למיקום רכישתו, עליו להציג את המכשיר לאנשי החברה כצעד ראשון. מעבר לכך, יש לצרף אישור כלשהו המעיד על רכישתו של המכשיר- בין אם המדובר הוא בחשבונית מס, קבלה, חשבון טלפון עבור המכשיר או כל דבר אחר.
שני האלמנטים החשובים מכל אלה הם, כמובן, מועד הרכישה של המכשיר והסכום ששולם בפועל. חברות הסלולאר מתייחסות לגורמים אלה במסלולים שהן קובעות: אם, למשל, המסלול מדבר על זיכויים למשך שלוש שנים, והמכשיר נרכש חצי שנה קודם לכן, הרי שההצטרפות למסלול תהיה למשך שנתיים וחצי בלבד.
המכשירים התקפים במסגרת החוק
יש לציין כי התנאים הללו תקפים גם לגבי מכשירים אשר נרכשו בחו'ל. מבחינה זו, החוק יהווה פיתרון אידיאלי לאנשים אשר רוכשים לעצמם מכשירים זולים באחת ממדינות היולם (לרוב במזרח הרחוק), ורוצים, עם שובם ארצה, להצטרף למסלול מסויים בחברה סלולארית.
יחד עם זאת, חשוב לציין שהמחירים הקובעים מבחינת הזיכוי יהיו אלה אשר מונהגים בחברת הסלולאר הנוכחית עבור מכשיר מהסוג הנדון.
הדגשה נוספת היא שההטבות יינתנו גם כאשר המדובר הוא במכשיר סלולארי שאינו נמכר על ידי החברת הסלולארית המדוברת. במצב כזה, דווקא המחיר בו נקנה המכשיר ישחק את התפקיד העיקרי.
מהו החיסכון של חוק ניתוק הזיקה?
כמובן שהמשמעות הכספית של חוק ניתוק הזיקה משתנה בהתאם למכשירים עליהם מדובר, למסלולים ולחברת התקשורת הספציפית. כמובן שבמקרה של מכשירים מתקדמים, דוגמת הסמארטפונים, עלות הרכישה תהיה גבוהה יותר – ולכן החיסכון המצטבר גדול יותר. כך או כך, במרבית המקרים המשמעות עבור הכיס של הצרכן הישראלי היא חד משמעית: חיסכון של כמה אלפי שקלים מדי שנה.
בעידן בו אנו חיים, של עליית מחירים וקושי מתמיד לעמוד בהוצאות השוטפות, חיסכון שכזה הוא יתרון עצום. יש לראות צעד זה כשינוי של ממש בחיים של כל אחד ואחד. יחד עם פעולות נוספות אחרות שהנהיג משרד התקשורת בעת האחרונה, דוגמת הורדת דמי הקישוריות וביטול קנסות היציאה, הצפי הוא שאחזקה של טלפון נייד כבר תהיה פשוטה הרבה יותר.
למאמרים נוספים על צרכנות נבונה