בכל יום אנו רוכשים מספר מוצרים, החל ממוצרים בסיסיים כמו לחם וחלב, ועד רהיטים או רכב חדש. אלפים של שקלים בחודש מושקעים ברכישות שלנו. בבואנו לרכוש מוצר, אנו מצפים שהמידע על המוצר יישקף את התכונות האמיתיות שלו, בדיוק לשם כך קיימת האגודה לזכויות הצרכן.
זכויות צרכנים כוללות את החוקים והתקנות לגבי הכיתוב והסימון על המוצרים השונים וכן מגוון חובות שונות של בתי עסק שמטרתן שמירה על מסחר הוגן. חברות המציעות את שירותיהם ומוצריהם למכירה, הן חזקות ובעלות כוח כלכלי גדול יותר, ביחס לצרכן, על מנת שלא יינצלו עמדה זו הן כפופות לחוק בעניין זכויות הצרכנים.
כצרכנים, אנו לא תמיד מודעים לזכויות שלנו, ולא תמיד בעלי אמצעים או זמן כדי לעמוד עליהן. עם זאת, צרכנות נבונה מתחילה בבירור הדברים המגיעים לנו כצרכנים.
יצרני מוצרים וספקי שירותים מחויבים בשקיפות ותנאים ברורים, כמו כן הם מחויבים למדיניות כוללת הקבועה בחוק.
חובת מידע
היצרן מחויב לפרט מידע אודות המוצר, בכדי שהצרכן יוכל לבצע החלטה שקולה אם המוצר מתאים או לא. בתוך זה קיים איסור חמור בהטיית מידע או הסתרתו, זהו מעשה מרמה.
סימון מוצרים
מחובתו של היצרן או ספק השירות לסמן את המוצרים, משמע, לסמן על המוצר מידע הקבוע בחוק הגנת הצרכן. על היצרן לכתוב באריזת המוצר את טיב המוצר, הכמות או המשקל, ולספק מידע על מרכיביו.
מדובר במידע חשוב ביותר, שכן ישנם אנשים הסובלים מאלרגיות לרכיבים שונים, במקרים אחרים כמו דיאטה או חשיבות הצרכן לשמור על בריאותו. על היצרן להזדהות על המוצר בתוספת שמו המסחרי. מידע נוסף מתייחס לארץ הייצור ותאריך הייצור וכמובן תאריך תפוגתו. כמו כן על היצרן לספק מידע בנוגע לשימוש במוצר ואופן האחזקה שלו. וכן מידע על אחריות היצרן למוצר ותנאיה.
נקודה חשובה שבדרך כלל הצרכנים לא מודעים לה, היא איסור גמור על היצרן לסמן או לכתוב בכל צורה שהוא אינו אחראי לנזקים שעלולים להיגרם בעקבות השימוש במוצר.
תו תקן
זכותו של הצרכן לביטחון, הכוונה, שהוא יקבל מוצר בטיחותי שלא יגרום לו נזק בשימוש סטנדרטי במוצר. מכון התקנים הישראלי, הוא הגוף המספק את תו התקן, צורתו משולש אדום ובתחתית המשולש כתוב מכון התקנים הישראלי. משמעות התו היא, שהמוצר עבר בדיקות לאישור תקינותו ובטיחותו המוצר.
לכל סוג של מוצר יש בדיקות אחרות, העוקבות אחר תהליך ייצורו, אריזתו ותנאי שמירתו. המוצרים המחויבים בחוק לתו תקן הם דרך כלל מוצרי חשמל, צעצועים לילדים ומוצרים לתינוקות. עם זאת כל יצרן רשאי להוסיף תו תקן גם אם מוצריו אינם מחויבים בכך מטעם החוק.
מחירים
החוק אחראי גם על פיקוח המחירים, השלוחים מטעמו הם משרדי התמ"ת, התחבורה, החינוך, התקשורת האנרגיה והחקלאות, על פי סוג המוצר. על המשרדים לוודא, שהמוצרים שבחסותם נמכרים במחיר הוגן לצרכן, כלומר, הרווח ממכירת המוצר, אינו עולה על המקסימום הקבוע בחוק.
החלפה
לכל אחד קרה פעם אחת לפחות בחייו, שרכש מוצר והתחרט, או גילה שהמוצר אינו עונה על צרכיו. לפני יולי אלפיים ושש, עסקים לא היו מחויבים לגלות את מדיניות החלפת המוצרים שלהם. משנכנס התיקון לחוק, מחויבים העסקים להצהיר בגלוי על מדיניות החלפת מוצריהם.
גם ההצהרה, לא ניתן להחליף ולהחזיר מוצרים, הנה מדיניות רלוונטית לחוק. עם זאת, רכישה שאינה בבית עסק, למשל שנעשתה באינטרנט או רכישה של חבילת נופש, מדיניות ההחזרה וההחלפה בה, היא ארבע עשר יום, בתנאי שהמוצר לא נפתח.
כצרכנים החיים בחברה, זוהי אחריות אישית לברר את זכויותינו כצרכנים ולעמוד עליהם, שמירה על זכויותינו תעודד את היצרנים להוגנות ושמירה על החוק.