השקעה במטבע חוץ (מט"ח)

השקעה במטבע חוץ (מט"ח)שוק המט"ח (מטבע חוץ) הוא השוק הפיננסי הגדול בעולם, מחזור העסקאות היומי של השקעה במט"ח בעולם עומד על 3-4 טריליון דולר אמריקאי ליום מסחר אחד!

המהות של השקעה במט"ח היא פשוטה למעשה, מדובר על רכישה ומכירה של מטבע מסוים אל מול מטבע אחר. הרווח הוא אם רכשת מטבע מסוים אל מול מטבע אחר ומחירו של המטבע הנרכש עולה (או יורד במקרים מסוימים) אל מול אותו מטבע נוסף, ההפרש הוא הרווח של המשקיע.

מדוע היקפי המסחר גדולים כל כך?

הסיבה ששוק המט"ח הוא כל כך גדול בהיקפיו היא משום שיש המון מטבעות בעולם, כמעט לכל מדינה מטבע משלה, מסחר נעשה תמיד במטבעות זרים – בין אם מדובר על מטבע מקומי כלשהו שמועבר למדינה זרה או אם מטבע זר קבוע מראש (כמו הדולר למשל) ולכן תמיד מתקיימות עסקאות שמערבות כמה מטבעות.

בנוסף, מדינות רבות רוכשות מט"ח כהשקעה לטווח ארוך או כאמצעי הגנה כלשהו בתיק ההשקעות המדיני, למשל רכישת דולרים עצומה של נגיד בנק ישראל להגדלת יתרות המט"ח של ישראל וייצוב שער הדולר. זאת עוד לפני שדיברנו על משקיעים מוסדיים ופרטיים שמשקיעים מדי יום בצורה של השקעה במט"ח.

שוק המט"ח העולמי – מבחר גדול של מטבעות

השקעה במט"ח היא נפוצה כל כך ומכילה אפשרויות רבות שהופכות את מסלול ההשקעה הזה למגוון ומורכב. ישנם המון סוגי מטבעות שניתן להשקיע ולסחור בהם, כאשר ישנם כאלו שהם מרכזיים יותר וכאלו שנחשבים אקזוטיים יותר מאחרים. באופן כללי השקעה במט"ח ניתנת לחלוקה לקטגוריות של מטבעות.

  • מטבעות ראשיים (מייג'ורס): אלו המטבעות שמרבית מחזורי המסחר מתרכזים סביבם, דולר אמריקאי, ליש"ט, אירו, ין יפני, דולר אוסטרלי ודולר קנדי.
  • מטבעות משניים (מיינורס): באופן עקרוני מדובר על כל שאר המטבעות הקטנים יותר. מספר דוגמאות יכולות להיות השקל, ראנד דרא"פ, ריאל ברזילאי, קרונה שבדית, פסו מקסיקני, רופי הודי, יואן סיני ועוד עשרות מטבעות.

ישנה חלוקה נוספת של צמדים לפי מרכיבי המטבעות של כל צמד מסחר (עם וללא דולר למשל).

מהות המסחר וההשקעה במט"ח בשטח

באופן כללי השקעה במט"ח מתנהלת בצמדים של מטבעות שנסחרים זה מול זה. המשקיע קונה מטבע מסיום מול אחר בתקווה שערכו של מטבע הבסיס יעלה ואז יוכל למכור אותו ברווח. לחלופין, ישנה שיטת השקעה במט"ח שפועלת הפוך, מכירה בחסר של מטבע מסוים.

הכוונה היא היכולת להרוויח גם מירידה בערכו של מטבע בסיס, למשל משקיע קונה מטבע בסיס מסוים מול מטבע אחר וצופה שערכו של הראשון ירד ולא יעלה – מהות השקעה במט"ח כזו היא שהמשקיע מרוויח את ההפרש אך רק במקרה של ירידה בשער. קניה נקראת פעולת לונג ומכירה היא פעולת שורט.

אפשרויות השקעה במט"ח

קיימות מספר דרכים של השקעה במט"ח בישראל.

  • רכישת מט"ח דרך הבנק כרוכה בעמלות ולעיתים פתיחת חשבון מט"ח.
  • השקעה עקיפה בניירות ערך זרים – לא בדיוק תואם להגדרה הבסיסית של השקעה במט"ח.
  • השקעה במט"ח דרך פלטפורמת מסחר – פלטפורמות השקעה במט"ח אינטרנטיות שמציעות מינוף גבוה ואטרקטיבי של השקעה בסכומים גבוהים מאוד תוך סיכון אמיתי של סכום קטן בלבד. רווח מעליה וירידה בערך המטבע ותנודות שוק מהירות ביותר.
אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
תמונה של לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.