אג"ח היא מכשיר פיננסי מרכזי ונפוץ מאוד שמופק על ידי ממשלות וחברות בכל רחבי העולם, המונח הוא קיצור של "איגרת חוב". השקעה באג"ח היא אפיק השקעה מרכזי מאוד של גופים מוסדיים גדולים, בנקים ואנשים פרטיים שמשקיעים בבורסות ובשוק ההון, לצד השקעה במניות השקעה באג"ח מהווה את אפיק ההשקעה הפופולארי ביותר בשוק ההון העולמי, ולעומת מניות השקעה באג"ח נחשבת סולידית יותר במרבית המקרים ופחות תנודתית ומסוכנת.
מה זה בכלל אגרות חוב
כדי לבצע השקעה באג"ח על המשקיע לרכוש כמות מסוימת של איגרת חוב שהופקה על ידי מנפיק האיגרת. איגרת חוב היא מכשיר פיננסי שמטרתו גיוס הון מהציבור או מגופים מוסדיים – למעשה מדובר על מעין הלוואה שהמשקיעים נותנים למדינה או לחברה שמנפיקה את האג"ח כאשר החזר ההלוואה מתבצע על פני תקופה מוגדרת מראש והמשקיעים מקבלים גם תשלומי ריבית שנגזרים מסוג האיגרת ומהתשואה שלה בשוק ההון.
ישנם כמה סוגים של איגרות חוב שניתן לבצע בהן השקעה באג"ח, כאשר החלוקה העיקרית היא בין איגרות חוב ממשלתיות לבין איגרות חוב קונצרניות.
אג"ח ממשלתית: במקרה זה מדובר על אפיק השקעה שנחשב סולידי ובטוח. המדינה רוצה לגייס כספים מהציבור למטרות תקציביות שונות ולכן היא מנפיקה איגרות חוב שהציבור יכול לרכוש. לכל איגרת יש משך חיים קבוע שלאחריו המדינה מחזירה למשקיעים את הכסף ולאורך התקופה המשקיעים מקבלים אחוזי ריבית נמוכים יחסית אך הם לרוב מובטחים יחסית כי הסיכוי שמדינה שלמה תיפול ולא תעמוד בהחזרי האג"ח שלה נמוך מאוד. יש כמה סוגים של אג"ח ממשלתיות בישראל.
אג"ח קונצרניות: אלו איגרות חוב של חברות ציבוריות שנסחרות בבורסות, החברה רוצה לגייס הון מהציבור והיא מנפיקה אג"ח לתקופות משתנות שנקבעות מראש. השקעה באג"ח כאלו נחשבת פחות בטוחה מאשר בממשלתיות כי חברה היא גוף קטן ופחות יציב מאשר מדינה, אך התשואות על השקעה באג"ח אלו גבוהה יותר לרוב. אג"ח קונצרניות יכולות להיות מדורגות לפי פרמטרים של טיב החברה והיכולת לעמוד בהחזר התשלומים או לא מדורגות, עובדות אשר משנות את גורם הסיכון כמובן.
למה זה נחשב בטוח יותר ממניות
השקעה באג"ח נחשבת בטוחה וסולידית לעומת מניות, ויש צדק באבחנה הזו במרבית המקרים. איגרת חוב היא הלוואה שהגוף המנפיק מקבל מציבור המשקיעים והוא מתחייב להחזירה במועד קבוע מראש בתוספת תשלומי ריבית שיכולים להשתנות בין סוגי האיגרות ואילו מניה היא השקעה בחברה עצמה ושום דבר לא מובטח למשקיע, אם המניה תעלה הוא ירוויח אך אם היא תיפול הוא רק יפסיד ולא יקבל שום החזר כספי.
לכן התשואות האפשריות של השקעה באג"ח הם נמוכות משמעותית מאשר הפוטנציאל של השקעה במניות, גם אם מחיר המניה של חברה מנפיקת אג"ח יעלה מאוד הריבית על האג"ח שלה לא תשתנה משמעותית מעבר למה שנקבע מראש. ובמקרים של השקעה באג"ח ממשלתיות אז הביטחון גדול אף יותר כי המדינה תמיד תחזיר את הכספים למשקיעים בתוספת תשלומי הריבית על פי המסלול שנקבע מראש.
יכול להיות מצב של השקעה באג"ח שבו הגוף המנפיק לא עומד בהתחייבויות שלו ובהחזר הכספים, או קריסת חברה ציבורית מנפיקת אג"ח או מקרה נדיר מאוד של קריסת כלכלת המדינה מנפיקת האג"ח, אך בניגוד למניות, הגם במקרים אלו של השקעה באג"ח יגיעו להסדר כלשהו של תשלום או פיצוי למשקיעים.
ניתן לבצע השקעה באג"ח דרך הבורסה, דרך הבנקים או דרך מערכות מסחר ממוחשבות, בכל מקרה מדובר על אפיק בשקעה לטווח בינוני ולא למסחר יומי והרווחים סולידיים אך יציבים לרוב.