אין ספק כי לקיחת משכנתא חיונית עבור רבים בדרך לדירת החלומות שלהם. כמעט תמיד, מדובר בהוצאה כספית עצומה, שמלווה אותנו שנים על גבי שנים. מה שרבים אינם יודעים הוא שבמקרים מסוימים ניתן לקבל הקלות וקיזוזי מס עבור המשכנתא שלהם, כך שהנטל הכלכלי על הגב הופך לקל מעט יותר.
ישנם מספר מצבים המאפשרים קבלת הקלות מסוג זה, והם באים לידי ביטוי הן עבור המגזר הפרטי והן עבור המגזר העסקי. למעשה, במצבים מסוימים מדובר בסכומי עתק, אשר יכולים להשפיע במידה רבה על החיים של הלווים.
קיזוז כנגזרת של הוצאות המימון
מיותר לציין שכל לקיחה של משכנתא כוללת בתוכה גם עלויות מסויימות על מימון, דוגמת ריבית והצמדה, אשר משולמות מול בנקי המשכנתאות. לא צריך להיות גאון מתמטי כדי להבין שהשיעור הגבוה של הסכומים אשר מאפיינים כל לקיחת משכנתא, כמו גם פרק הזמן הארוך של ההלוואה, יש בהם כדי להצטבר להון עתק.
אפשרות שלא רבים מודעים לה היא לבצע קיזוזי מס, כשהמשתנה השני שנלקח לצורך הקיזוז הוא תכניות החיסכון והפיקדון שיש לרבים – וכוללות ריביות חיוביות.
במילים אחרות: ניתן לבצע קיזוז מס מההכנסות מהריבית לעומת ההוצאות של תשלומי המשכנתא כאשר ערכה של ריבית המשכנתא גבוה מאשר ההכנסות. פעולה זו מסתכמת בסכומים נאים בהחלט הנחסכים לאדם. מידע נוסף בנושא: החזרי מס באתר hagana
ומה בנוגע לכדאיות הקיזוז?
על מנת לסבר את האוזן, ההערכות כיום בקרב מומחים הן כי קיזוז רטרואקטיבי לאחור של הוצאות מול הכנסות הריבית יאפשר לרוכשי דירה רבים לקבל החזר של לא פחות מאשר עשרות אלפי שקלים – ולעיתים עד לרמה של החזר מס מלא. מצד שני, עבור חלק לא מבוטל יהיה הצעד חסר תועלת, מה גם שביצוע הקיזוז גורר בתוכו מס בשיעור גבוה מאד על הפעולה- כ-47%.
מומלץ מאד, לכן, להתייעץ עם בעל מקצוע טרם תחילת ההליך הבירוקרטי מול הרשויות השונות, ולבחון את הרווח האפשרי אל מול המורכבות וההוצאות שבהליך עצמו.
הקלות לאוכלוסיות חלשות מבחינה כלכלית
סוג נוסף של הקלות מיועד לאנשים אשר עצם מעמדם מקשה מאד על העמידה בנטל תשלומי המשכנתא. קבוצה מרכזית, בהקשר הזה, היא זוגות צעירים אשר רוכשים את דירתם הראשונה. הבנקים השונים מציעים מגוון מסלולי משכנתא לצעירים בתנאים מועדפים.
הקביעה מי זכאי להקלות במס תלויה במספר רב של גורמים, לרבות המצב המשפחתי, הגיל, גובה הנכסים, השירות הצבאי של המעורבים וכן הלאה. עמידה בתנאים אלה תאפשר קבלת של "תעודת זכאות", אשר מעניקה ריבית בשיעור נמוך (כ-3%), פריסת תשלומים רחבה וכן הלאה.
יש לציין כי תכנית סבסוד המשכנתאות, אשר אושרה בכנסת בתחילת 2011, אמורה להקל אף היא על רבים- ובעיקר אלה הנמנים על אוכלוסייה חשובה זו. במסגרת זו, עבור רוכשי דירה בפריפרייה יינתן החזר חודשי בשיעור של עד 800 ש'ח, וכן הלוואה נוספת באחוז ריבית נמוך עד מאד מהבנקים.
הטבות לבני הקיבוצים
הקלות במסלולי המשכנתא מקבלים גם בני מושבים וקיבוצים. סוגיה זו סבוכה מאד מבחינת המוסדות הפיננסיים, מאחר והיא מעלה לאוויר העולם שאלות על הבעלים האמיתיים של כל נכס (המושב עצמו או בעל הנכס?), חוסר וודאות לגבי ערכו וכן סוגיות מהותיות כגון בנייה עצמית.
בין המסלולים האידיאליים עבור בני הקיבוצים עומד, אם כן, מסלול לקיחת משכנתא לבנייה עצמית, אשר משתנה על פי התקדמות הבנייה. כמובן שהנטייה של הבנקים היא לתמוך בפרוייקטים בעלי קצב מהיר יותר.
מעבר לכך, הלוואות גבוהות ניתנות לבני המושבים, במקרים רבים, אפילו אם הנכס אינו בבעלותם המלאה.