דמי ניהול, בהגדרתם, הם מעין עמלה אותה גובה גוף מסוים בעבור שירותי ניהול. דמי ניהול יכולים להיות מיושמים על ידי בנק או גוף ניהול השקעות למשל ויש גם חברות מסחריות או אפילו אנשים הגובים דמי ניהול שכאלו מגורמים אחרים – למשל בעל שליטה המושך עמלת ניהול מהחברה שבשליטתו בעבור שירותי ניהול שונים.
דמי ניהול באופן אחיד מכלל הגורמים הרלבנטיים לאותו גוף וניתן גם לגבות אותם באופן יחסי או דיפרנציאלי בהתאם להחלטת הגוף המנהל.
מבחינת בנקים ודמי ניהול, השימוש בהחלט קיים בין יתר העמלות אותן גובים הבנקים המסחריים בישראל.
בנוסף, גופים נוספים הגובים דמי ניהול מלקוחות וגורמים הם קרנות נאמנות, ביטוחי מנהלים, קופות גמל וקרנות פנסיה, בתי השקעות בעבור ניהול תיק השקעות וכן הלאה.
דמי ניהול בקרנות נאמנות
משקיעים פרטיים רבים מחזיקים סכומי כסף בתיק ההשקעות שלהם באמצעות קרנות נאמנות למיניהן. זהו כלי השקעה פופולארי מאוד ויש בשוק הישראלי אלפי קרנות שונות בניהול של גופים פיננסיים מגוונים.
הרווח של קרן נאמנות מהכספים של המשקיעים המחזיקים ביחידות השתתפות בקרן הוא באמצעות דמי הניהול. חשוב לציין כי דמי הניהול של קרן הנאמנות אינם קשורים, לפחות לא ישירות, לרווח של הבנקים המסחריים מכך שלקוחותיהם משקיעים בשוקי ההון דרך קרן נאמנות כזו או אחרת. הבנקים מקבלים מבתי ההשקעות והגופים המוסדיים מנהלי הקרנות עמלות הפצה עבור כל לקוח.
גובה דמי הניהול של קרנות הנאמנות נקבע בעיקרון לפי פרופיל הסיכון של הקרן, ככל שהקרן מסוכנת יותר ומורכבת יותר לניהול עבור המנהל, כך דמי הניהול יהיו גבוהים יותר לרוב.
כך למשל, קרנות מנייתיות יגבו דמי ניהול גבוהים יחסית לעומת קרנות כספיות שבהן הסיכון נמוך מאוד וניהול ההשקעות אינו כה מורכב. באופן כללי ניתן לומר כי דמי ניהול בקרנות נאמנות נעים בטווח של 1%-4%, כאשר יש קרנות הגובות פחות מ-1% והתחרות בענף בהחלט גוברת בשנים האחרונות – כולל קרנות שלא גובות כלל דמי ניהול מהמשקיעים.
דמי ניהול בחשבון הבנק
באופן עקרוני ניתן להסתכל על מרבית העמלות הקשורות לחשבון העובר ושב ולפעולות בסיסיות בחשבון הבנק כעל דמי ניהול, אך יש המון סוגי עמלות ויש כאלו המוגדרות בפועל דמי ניהול. גובה דמי הניהול משתנה בין הבנקים המסחריים השונים ויש שוני בין סוגי לקוחות שונים – בין לקוח קמעונאי פרטי לבין לקוח עסקי קטן לבין לקוח עסקי גדול למשל.
כך למשל, הבנקים גובים דמי ניהול בעבור ניהול חשבון עובר ושב של עסקים קטנים, דמי ניהול חשבון ניירות ערך מלקוחות פרטיים אשר מחזיקים תיק השקעות פעיל בבנק (למשקיעים בניירות ערך יש עמלות נוספות ושנויות במחלוקת, דוגמת עמלת "השמירה" שהונהגה בתקופה שבה ניירות הערך היו באמת ניירות פיזיים), לעיתים גובים דמי ניהול על חשבונות עובר ושב של לקוחות פרטיים וכיוצא באלו.
דמי ניהול אחרים
בתי השקעות וגופים פיננסיים לניהול השקעות בתיקי השקעות גובים דמי ניהול מהלקוחות בעבור שירותי התפעול וניהול ההשקעות. דמי הניהול של תיק השקעות נגזרים כחלק יחסי משווי התיק כולו – בכל תקופה גובים אחוז מסוים מערך התיק כולו.
לכן דמי הניהול יכולים לרדת או לכלול הטבות שונות ככל שהתיק גדול יותר ורווחי יותר לגוף המנהל.
דמי ניהול אחרים הם עבור ניהול ביטוחי המנהלים וקופות הגמל, כמו גם דמי ניהול בקרנות הפנסיה.
לאחרונה משרד האוצר הטיל מגבלות על ענף הגמל בשיעור העליון של דמי הניהול שניתן לגבות ויש עיסוק יחסית רב בתחום הכולל של דמי ניהול בישראל על מנת לשפר את התחרות ואת העלויות לאזרח.