דמי אבטלה במהלך פשיטת רגל: עצמאיים ושכירים

פשיטת רגל: כיצד נקבעים דמי אבטלה לשכירים ועצמאיים?
פשיטת רגל: כיצד נקבעים דמי אבטלה לשכירים ועצמאיים?

עובדים שכירים בעסק שפשט רגל או אולי עצמאיים שפשטו רגל – תוהים כיצד אתם מקבלים דמי אבטלה כחוק? להלן המידע המפורט למלוא זכויותיכם.

עובדים שכירים שמעסיקם פשט רגל

קצבת דמי אבטלה משולמת לתושבי המדינה שהם שכירים מעל לגיל ,18 אשר טרם הגיעו לגיל פרישה. את התביעה יש להגיש באמצעות טופס תביעה לדמי אבטלה, ובמקרה של פשיטת רגל יש להגישה לנאמן (או למפרק) בתוספת טופס תביעה לתשלום חוב שכר עבודה, פיצויי פיטורין, וכספי קופת גמל.

גמלת שכר עבודה ופיצויי פיטורין

עובדים שהזכויות שלהם נפגעו כתוצאה מפשיטת רגל של מעסיקם, מוגנים על ידי החוק.[1] העובד זכאי לקבל גימלה מהביטוח הלאומי שכוללת סכומים שהמעסיק נותר חייב לו, ובהם שכר עבודתו, פיצויי פיטורין, ותשלומים לקופת הגמל שלא שולמו. מהגמלה עצמה מנוכים מיסים.

לשכר העבודה ולפיצויי הפיטורין נוספים הפרשי הצמדה. שכר העבודה כולל תשלום לתקופה של 12 חודשים מקסימום שלא שולמו על ידי המעביד. התשלום עצמו לא יפחת משכר המינימום. כמו כן המוסד לביטוח לאומי ישלם גם פיצויי פיטורין שהמעסיק לא שילם לעובד.

כספי קופת גמל

הביטוח הלאומי ישלם לעובד שמעבידו פשט את הרגל גם כספים בתוספת הפרשי הצמדה, שנועדו לתשלום לקופת הגמל של העובד. כספים אילו מנוכים בדרך כלל באופן שוטף משכרו של העובד, ומכספי המעביד, כמפורט בהוראות של הסכמים קיבוציים או במסגרת חוזים אישיים. כספים אילו נועדו להבטיח את זכויות העובד.

תביעה לקבלת שכר עבודה ופיצויי פיטורין

יש להגיש תביעה לקבלת שכר העבודה ופיצויי פיטורין לנאמן שמונה בתיק פשיטת הרגל. התביעה תוגש באמצעות טופס מיוחד ובצרוף מסמכים כמו תלושי שכר, אישור על קיומו של חשבון בנק, מכתב פיטורין, מסמכים בנוגע לגובה סכום פיצויי הפיטורין, ומסמכים המעידים על רצף בעבודה.

רק לאחר שהנאמן מאשר את התביעה, הוא מעביר אותה לאגף לביטוח זכויות עובדים במוסד לביטוח לאומי. הביטוח הלאומי יכול לדחות או לאשר את התביעה. אם התביעה אושרה – ישולם הכסף לחשבון הבנק של העובד ולא ניתן לעקלו.

תביעה לתשלומים לקופת גמל

במצב פשיטת רגל של המעביד, החברה שמנהלת את קופת הגמל תגיש תביעה כללית בשם העובדים לנאמן. התביעה היא לכספי הקרן בלבד, והביטוח הלאומי יוסיף את הפרשי ההצמדה. הנאמן צריך לאשר את התביעה ולהעביר אותה לביטוח הלאומי לאישור סופי ולביצוע.

תנאי סף לקבלת הגמלה

הביטוח הלאומי ישלם את הגמלה שכוללת שכר עבודה פיצויי פיטורין וכספים לקופת הגמל לשכיר בלבד, בתנאי שבית המשפט המחוזי הוציא נגד המעסיק צו פשיטת רגל, מינה נאמן בתיק, ופרטי תביעת העובד אושרו על ידי הנאמן.

גם שאריו של העובד זכאים לקבל את שכר העבודה ופיצויי הפיטורין שלו.

מי אינו זכאי לגמלה

עצמאי או בעל שליטה בחברה שמחזיק במניות החברה ושאין לו יחסי עובד ומעביד עם החברה, עובדים זרים, ועובדים ששוהים שלא כחוק.

עצמאיים שפשטו רגל

דמי אבטלה לעצמאי שפשט רגל על פי צו הביטוח הלאומי

עובד עצמאי שפשט רגל יהיה זכאי לקבל דמי אבטלה ופיצויים מהמוסד לביטוח לאומי, אם הוא מנוי על רשימת נותני שירותים ספציפית, שמופיעה בתוספת לצו הביטוח הלאומי. מדובר ברשימה סגורה של נותני שירותים שמפורטת בשלושת התוספות לצו. הצו מחייב כלפי הביטוח הלאומי.

לדוגמא, בתוספת הראשונה לצו מפורטים מבוטחים שאם הם ממלאים את תנאי העבודה שבצו, מעסיקם חייב בתשלום גמול העבודה ודמי הביטוח כאילו היו שכירים.

מדובר למשל, בעובד ניקיון, או חצרן שתחום עבודתם נקבעו מראש, במי שמבצע עבודות שרותים, תעשיה ומסחר, בתנאי ההתקשרות שמנויים בצו, במרצה, מורה, או מדריך, המועסקים באמצעי תקשורת ציבוריים, בתנאי שהסכם העבודה שלהם הוא לתקופה המפורטת בצו וכולי.

הזכאות לדמי אבטלה קיימת לעובד על פי הצו, גם אם לא התקיימו יחסי עובד מעביד בינו לבין מי שקיבל את השירות. צו הביטוח הלאומי מפרט את התנאים שנדרשים :סוגי העבודה, ותנאי העבודה, כדי שאותו עובד עצמאי יקבל דמי אבטלה ופיצויים.

מי ששוכר את השירות מהעובד הנ"ל, צריך להעביר לביטוח הלאומי טופס דיווח אחת לרבעון, ודמי ביטוח לאומי עבור העובד. את הזכות לקבלת דמי האבטלה יממש העובד על ידי פניה למוסד לביטוח לאומי לקבלת הגמלה. עובד שלא נרשם בביטוח לאומי ולא שולמו עבורו דמי ביטוח, עלולה להישלל זכאותו לקבל את הקצבה בעת הצורך.

הצעת חוק חדשה – דמי אבטלה לעצמאי שפשט רגל

הממשלה אישרה ביולי 2011 את הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון דמי אבטלה לעצמאים). ההצעה קובעת, כי החל מ- 1 לינואר 2012, עצמאיים יהיו זכאים לדמי אבטלה אם העסק שלהם נסגר. מדובר בהצעה משמעותית, מאחר שעד אז בעלי עסקים עצמאיים רבים לא היו זכאים לסיוע בדמי אבטלה למרות שעמדו בתשלומי ביטוח לאומי ומיסים.

ההצעה קובעת, שדמי האבטלה לעצמאים לא ישולמו על ידי הביטוח הלאומי כנהוג אצל שכירים, אלא שישולמו מתוך קרן פיצויים שהעצמאים עצמם יפרישו אליה כספים מתוך הכנסתם השנתית. הפקדת הכספים תיחשב כהוצאה מוכרת, והמשיכה שלהם תהא פטורה ממס. על העצמאי להוכיח שאינו משתכר עוד, ועבורו אילו הם כספי פיצויים.

עוד נקבע בהצעה, כי דמי האבטלה לעצמאים יחושבו לפי שיעורי ההכנסה במשך השנתיים האחרונות לפני סגירת העסק.

את דמי האבטלה ניתן למשוך עד 3 פעמים במהלך החיים, ולתקופה של 6 חודשים בלבד. כדי שניתן יהיה למשוך את סכומי האבטלה במקרה של פשיטת רגל וסגירת העסק – צריך להפריש את הכספים במשך 6 שנים באופן רציף, כך שרק בשנת 2018 – ניתן יהיה בעצם ליישם את ההצעה בפועל.

אז מה היה לנו בכתבה:
באנר בנק אינפו
תמונה של לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית

לורן מוסייוף מומחית פיננסית בעלת ניסיון עשיר, ליווי של אלפי לקוחות מרוצים והשתתפות בפורומים מקצועיים. מייסדת ומנהלת הפורטל בנק אינפו, המקום שמנגיש לכם את כל המידעבנושא פיננסי והשקעות נדל"ן.