בנקים אזוריים לפיתוח הם מוסדות פיננסיים חובקי מדינות ואזורים גיאוגרפיים ספציפיים, הם מממנים מגוון גדול מאוד של פרויקטים ממשלתיים, עסקיים וחברתיים במדינות מתפתחות וכמו כן מספקים שירותי ייעוץ למדינות וגורמים בתוכן.
הבנקים האזוריים לפיתוח הוקמו ביוזמת הבנק העולמי ובעידוד האו"ם עקב צורך של העולם המתפתח באשראי זול וזמין וכיום ישנם 4 בנקים ראשיים וגדולים מאוד ועוד עשרות תתי בנקים.
תפקידים ועקרונות פעולה
מהות כל אותם בנקים אזוריים לפיתוח היא תמיכה פיננסית במדינות מתפתחות, תמיכה זו נועדה לספק סיוע לאמצעי הגברת הצמיחה הפנימית במדינות, פיתוח תעסוקה, צמצום העוני, שיפור החינוך, שיפור תשתיות, להגביר כניסת משקיעים זרים למדינות וכדומה. עקרונות הפעולה של בנקים אזוריים לפיתוח מוגדרים כמובן במסגרת הסכמי ההקמה שלהם על ידי הבנק העולמי וכמו כן גם במסגרת יעדי המילניום המקיפים שהוגדרו לפני המעבר לשנות ה-2000, יעדים המגדירים בעיקר צמיחה כלכלית וחברתית במדינות מתפתחות ושיפור איכות החיים בהן. כמובן שלכל בנק אזורי לפיתוח יעדים ועקרונות פרטניים משל עצמו.
• סיוע למדינות עם תל"ג בינוני ונמוך.
• הענקת גישה לשוק הפיננסי הבינלאומי כדי לאפשר תחרות בשוק הבינלאומי.
• פיתוח שוק פיננסי מקומי לשיפור ושא האשראי בתוך המדינות.
• סיוע למגזר הפרטי והממשלתי בפיתוח תשתיות יסוד של תמיכה והשקעה בתחומים שונים בתוך כל מדינה.
• סיוע משותף למלחמה בשינויי אקלים ושיפור נושאי איכות סביבה.
• לשמש גוף להעברת ידע וטכנולוגיות רלבנטיים בין מדינות.
• הצעת הלוואות לטווחי זמן ארוכים ובתנאי שוק כמה שיותר נוחים. כולל הלוואות שהמגזר הבנקאי הרגיל לא יהיה מוכן לתת למדינות.
• שיפור נושאי בריאות, התפשטות מחלות, חיסונים וכדומה.
• שיפור היחסים והקשר בין מדינות העולם המתפתח למדינות המפותחות.
בעולם מושמעות לאורך השנים גם ביקורות על תפקידם ומהותם של אותם בנקים אזוריים לפיתוח, מעבר לחשיבות חלק מהפרויקטים ומימון לנושאים שהם חשובים ללא עוררין. המבקרים טוענים למשל שבחירת הפרויקטים שיקבלו מימון עלולה בהחלט להיות נגועה בפוליטיקה ושחיתות ולא רק בשיקולים ענייניים, יש שטוענים כי לא ברור היכן מתחיל תפקידו של הבנק העולמי והיכן של בנק אזורי לפיתוח וכי ישנה חפיפה לא בריאה בין הפעילויות. כמו כן מבקרי הגלובליזציה טוענים כי בנקים אזוריים לפיתוח והבנק העולמי הם כלים יעילים עבור תאגידים להשיג שליטה בעולם המתפתח ולמעשה לשמר לעיתים מצבים לא רצויים מבחינה כלכלית וחברתית.
הקמת הבנקים האזוריים לפיתוח
בנק אזורי לפיתוח מעניק הלוואות נוחות למדינות מתפתחות, או בתנאי השוק הפיננסי המקובלים או בתנאים נוחים יותר לגבי הלוואות שמהותן היא מימון פעולות בעלות החזר ארוך טווח מאוד או החזר לא וודאי כמו פרויקטים חברתיים למשל. הכספים של אותם בנקים אזוריים לפיתוח מגיעים מהמדינות החברות בבנק, מדינות תורמות ומהלוואות שכל בנק כזה לוקח בעצמו מבנקים זרים כדי לספק אשראי למדינות המתפתחות.
בעקבות לחצי אשראי שנבעו מרמת סיכון גבוהה בהלוואה למדינות מתפתחות מבחינת בנקים מסחריים, שורת משברי חוב שגרמו למחיקת חובות במדינות מתפתחות רבות ובכך מניעת אשראי רגיל, שחיתויות פנימיות בתוך המדינות (נושא מהותי גם היום) והצורך הבסיסי של המדינות הרלבנטיות לקבל מימון זמין, מיידי וזול יחסית הוקמו הבנקים האזוריים לפיתוח על ידי הבנק העולמי.
בנקים אזוריים לפיתוח מורכבים מהמדינות שאותן כל בנק משרת (מדינות מתפתחות) וממדינות תורמות שאינן נתמכות אלא מעבירות תרומות וסיוע (מדינות מפותחות). בריטניה למשל חברה בכל אחד מ-4 הבנקים הראשיים לפיתוח אזורי. בנקים אזוריים לפיתוח ראשיים והכי גדולים של הבנק העולמי הם:
• הבנק לפיתוח אפריקה
• הבנק לפיתוח אסיה
• הבנק האינטר-אמריקני לפיתוח
• הבנק האירופי לבנייה מחדש ופיתוח
בנקים אזוריים לפיתוח נוספים וספציפיים יותר הם של הקריביים, של הודו, של מזרח אפריקה, מערב אפריקה, הים השחור, מרכז אמריקה ועוד.