לא קל להיות סטודנט בישראל: שכר הלימוד, חוסר היכולת למצוא זמן לתעסוקה, העלויות הגבוהות, המחייה. אם לוקחים בחשבון גם את נושא הדיור, מבינים שחייו של סטודנטים כוללים מאבק לא רק על כל ציון וציון, אלא גם ניסיון לחיות ביציבות ועצמאות כלכלית ולהתנהל באופן ראוי.
נושא הארנונה נחשב למרכזי, בהקשר הזה. סטודנטים רבים לומדים הרחק מהבית, או לחילופין מחליטים לעזוב את בית ההורים ולהתחיל לחיות באופן עצמאי. במהלך ההיסטוריה הועלו הצעות רבות למתן הנחה לסטודנטים בארנונה, אולם רק בשנת 2011- עם גל המחאה התוקף את הארץ וירידות הוצאות המחייה הכלליות- נראה כי הפיתרון נמצא באופק.
המבחן העיקרי: עמידה בתשלום הארנונה
כל אדם שמחזיק דירה בכוחות עצמו, או גר בשכירות, מכיר את הארנונה. המדובר הוא במס מוניציפלי אשר מוטל על תושביו של מקום מסוים, ומשמש למימון פעילותה של הרשות המקומית הפועלת באותו מקום. גובה הארנונה נקבע בהתאם לגודל הנכס, לאופיו, לסוג השימוש בו וכן הלאה.
ארנונה מונהגת בישראל עוד לפני שזו הייתה מוגדרת כמדינה- מ-1934, ליתר דיוק – אך בעשרות השנים שחלפו מאז לא נמצא מענה מהותי לבעיית התשלום של הסטודנטים.
אגב, בניגוד למה שרבים חושבים – הרי שלא העירייה היא שמחליטה על גובה הארנונה, אלא משרד הפנים.
ההיסטוריה העגומה של הנחות לארנונה
כאמור, נטל הארנונה עבור הסטודנט העסיק את ציבור הלומדים כבר לפני שנים רבות. במרוצת השנים הועלו מספר הצעות למתן הנחה משמעותית לסטודנטים מארנונה- או אפילו פטור מלא- אבל אלה לא באו לידי מימוש הלכה למעשה.
לדוגמא, במהלך שנת 2010 נוסחה הצעה חדשה במוסדות אקדמיים רבים, לפיה סטודנטים יוכלו לקבל הנחה של עד 80% בארנונה. יישומו של חוק זה היה בעייתי: למשל, נקבע כי יהיו זכאים לפטור רק סטודנטים אשר הכנסתם נמוכה מכ-2,000 ש'ח. כתוצאה, סטודנטים חסרי תמיכה, שאמנם מרוויחים סכום כזה אבל אינם יכולים להסתפק בו לכיסוי ההוצאות, לא זכו לארנונה. לעומת זאת, סטודנטים אשר הוריהם תמכו בהם ויכלו להרשות לעצמם לא לעבוד, דווקא כן קיבלו את ההנחה.
ציבור הסטודנטים העלה במרוצת השנים גם טרוניות רבות כלפי תלמידי הישיבות, שדווקא כן זכו להנחה בארנונה – וזאת אף על פי העובדה שאינם נדרשים לממן את לימודיהם.
מכשול עיקרי בדרך להנחה: בירוקרטיה
מעבר לכך, הרי שגם השגת ההנחה בסופו של דבר הייתה רוויה בבירוקרטיה מסובכת ביותר, אשר משכה את העניין על פני חודשים ודרשה מהסטודנטים הוצאות רבות על אישורי לימודים, חתימת נוטריון, עורך דין וכן הלאה.
משא ומתן להורדה כוללת של הארנונה עבור הסטודנטים הועלה בכנסת, אבל נדחה מספר פעמים- עד שיצא מסדר היום. כך גם לגבי הצעת חוק שהתייחסה למתן הנחה לסטודנטים אשר שירתו בצהל שירות מלא.
שנת 2011: השינוי?
בתאריך 21.11.2011 הוגשה על שולחן הכנסת הצעה חדשה- הפעם מטעמו של חבר הכנסת יואל חסון ("קדימה"), אחד הפעילים העיקריים לשיפור חיי הסטודנט בישראל. על פי הצעת החוק, סטודנט יזכה להנחה של 40% בתשלום הארנונה- וזאת לגבי 70 מטרים רבועיים לשטח דירה המשמשת אותו למגוריו. הזכאות תינתן לתקופה של ארבע שנים.
ימים יגידו אם הצעת החוק אכן תתקבל, ואם היא תוביל לשינוי של ממש בחיי הסטודנטים. התקווה של כל סטודנט במדינת ישראל של 2011 היא שהדאגה העיקרית שלו תהיה ללימודים, ולא ליכולת ההישרדות הפיננסיות שלו. לכן, כל שנותר לקוות הוא שההצעה אכן תיושם במידה המהירה ביותר, ותאפשר לסטודנטים- אחד הנכסים החשובים של מדינת ישראל- להמשיך ולהוביל אותה.
לקריאה נוספת: