האם אתה מרוצה ממצב העובר ושב שלך? עכשיו, מה אם היינו אומרים לך שאי שם מחכים עבורך עשרות אלפי שקלים, כולם שלך, אבל אינך יודע כיצד לגשת אליהם? אין ספק שהיית מרים גבה ומגחך.
"אז איפה הכסף? נשכח?", היית שואל בלגלוג. אולי העובדות הבאות היו מציירות עבורך את התמונה העגומה והאמיתית.
15 מיליארד ש'ח. זהו סכום הכסף הנמצא כיום בחברות הביטוח ובגופים הפיננסיים השונים, ושייך לאינספור מאזרחי המדינה. רבים מאותם אזרחים אינם מודעים כלל לגובה הסכומים המגיעים להם (שלא לדבר על קיומם בכלל), וגם כאשר מעוניינים הם בכספים- הם מגלים כי הדרך להשגתם מורכבת עד בלתי אפשרית.
מה הפיתרון? פשוט מאד: להשאיר את העבודה למאתרים.
איתור כספים בקופות ובבנקים – לחצו לברור
הסיבות בגינן "נשכח" כסף
כמעט וכל אדם משקיע, בשלב כלשהו בחייו, את כספו באחד מהפתרונות הפיננסיים שנועדו לצבור לו הון. ביטוחי חיים, ביטוחי מנהלים, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות וקופות גמל הם רק חלק מהדוגמאות לתכניות מסוג זה.
מה קורה כאשר אלה מגיעות לסוף התקופה? בהרבה מקרים, לא נמצא להן דורש, לכאורה, והן נשכחות אי שם בקופות החברות הפיננסיות. מעבר לכך, לא מעט נסיבות נקודתיות מקשות על קבלת הכספים: ירושה של הורים שהותירו קופות פנסיה, החלפת מקומות עבודה, שינוי כתובת מגורים, הסכמים קיבוציים ואפילו נתק מול סוכן הביטוח עלולים להשאיר את הכספים במקום אחד, או לכל הפחות לאפשר לאדם הפרטי להגיע רק לחלק קטן מהם.
סיבה מהותית נוספת היא רפורמת בכר, אשר באה להוציא את החיסכון הפנסיוני מהבנקים ולהעביר אותם לחברות ההשקעות, לחברות הביטוח ולשאר גופים פיננסיים. במעבר זה חלק גדול מהכספים "נפל אל בין השולחנות".
זכות הציבור לדעת אינה תמיד זכות קדושה
לכאורה, האחריות להודיע על הכספים מוטלת על חברות הביטוח והפיננסיים. הבעיה היא שאלה כמעט ואינן מבצעות זאת הלכה למעשה, תהא הסיבה אשר תהא לכך, כך שכמעט אף פעם והלקוח לא יידע על קיומם של הכספים.
חשוב לזכור גם שהחברות מרוויחות לא מעט עמלות מהצטברות הכספים אצלן. כך שהכספים נדחקים עוד יותר בתת המודע של המנהלים.
אז מה עושים?
בדרך כלל, אדם המנסה להשיג את הכספים שאבדו לו יימצא עצמו עומד מול חומה בירוקרטית עצומה בגודלה. גם אם נודע לו בדרך כלשהי על כספים שמגיעים לו, בהרבה מקרים לא יהיה לו כל תיעוד על כך, דבר שמהווה מכשול מהותי גם כן, וכן יקשה לאמוד את הסכומים המדוייקים.
הפיתרון הכמעט יחידי, לכן, הוא לפנות לחברה אשר איתור כספים שנאבדו הוא תחום ההתמחות שלה. לא קיימות הרבה חברות כאלה בנוף הישראלי, אבל הצרכים וחוסר הצדק הביאו לכך שפעילותן של אלה שכן קיימות מגיעות לדרגת אומנות.
הליך השבת הכספים האבודים
חברה המתמחה באיתור כספים אבודים עושה זאת לרוב באמצעות שני כלים עיקריים: מערכות מידע וקשרים. בהיבט הראשון, הרי שהמערכות הממוחשבות מאפשרות לבדוק את הפרטים במאגרים של רבים מהגופים הפיננסיים, ובהתאם לפרטי הלקוח יכולות למצוא היכן הכספים נמצאים. משם, כמובן, נותר רק להתנהל אל מול הגופים האלה.
האמצעי השני העומד לרשות חברות איתור הכספים הוא מאגר קשרים מרשים בהחלט. הן מורכבות מאנשים בעלי זיקה לתחומי הביטוח, משרד האוצר, הגופים הפיננסיים וכן הלאה, והקשרים בהתאם. האיתור נעשה כמעט תמיד באמצעות צוות נרחב של אנשי שטח, אשר פרוסים להם בגופים השונים ומבצעים את הבדיקות שהמחשב לא יכול לעזור בהן.
לאחר שאותרו הכספים, הם מחושבים מחדש בהתאם לתנאי ההסכם. מרגע זה, אין שום מניעה שהאזרח יקבל אותם.
לאיתור הכספים מקופות הגמל שלכם לחצו כאן
עוד בנושא: